SJEDNICA VLADE

Plenković o antimaskerima: ‘Cirkus u Zagorju, šarlatanstvo u Sinju... Ljudi, suzdržite se!‘

‘Apeliram na ravnatelje da osiguraju normalan tijek nastave. Nije covid izmišljen, moramo se dalje boriti‘
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

Na današnjoj sjednici vlade premijer Andrej Plenković i ministri su objavili nove informacije o epidemiji koronavirusa, obnovi nakon potresa i popisu stanovništva, a bilo je riječi i o antimaskerima.

- Zahvaljujem svima na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu, mislim da smo odgovorili vrlo sadržajno. Održali smo Nacionalno vijeće za uvođenje eura, sastanak je bio sadržajan, imamo podršku Europske komisije uoči uvođenja eura, sukladno našoj strategiji koju smo usvojili 2018. godine, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

- Krenuo je popis stanovništva, vidim da jako dobro ide prva faza, gdje se putem sustava e-građani svi mogu sami popisati, do sada je to učinilo 300.000 naših sugrađana. To je odlično i dobar primjer korištenja sustava e-građani. Tako se štedi i vrijeme i energija.

- Što se tiče epidemiološke situacije, imamo porast slučajeva zaraze, došli smo na 52% odraslih cijepljenih najmanje jednom dozom. VIdimo da i dalje više od 80% novozaraženih nije bilo cijepljeno. Ulazimo u jesen i apeliramo osobito na stariju životnu dob da se cijepe, rekao je premijer.

- Ministar zdravstva je najavio korištenje covid potvrda u zdravstvu koje će omogućiti sigurnost pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Pozivam zdravstvene djelatnike da se cijepe i želim im zahvaliti na napornom radu. Što se tiče domova za starije, to bi bio drugi korak, da zaštitimo najfragilniju populaciju, rekao je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na protivljenje nekih roditelja da im djeca nose maske u školi te potez gradonačelnika Sinja Mire Bulja.

- Protivim se potpuno neprihvatljivom cirkusu u Krapinskim Toplicama te šarlatanstvu gradonačelnika Sinja da djeca ne moraju nositi maske. Naravno da su ravnatelji škola u SInju to odbili, odbit će i Stožer Splitsko-dalmatinske županije. Mi se moramo usprotiviti takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama. Remete normalno funkcioniranje nastave, remete drugu djecu i roditelje. Apeliram na sve koji imaju drugačije stavove da se suzdrže od takvih aktivnosti. Apeliram na ravnatelje da osiguraju normalan tijek nastave. Nije covid izmišljen, moramo se dalje boriti, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je korištenje COVID potvrda u zdravstvenim ustanovama koje će omogućiti sigurnost te podsjetio na pismo koje im je slao i ukazao na njihovu odgovornost.

- Udio novozaraženih u broju testianih je visokih 12,74 posto. Raste broj pacijenata na bolničkom liječenju. 77% hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Zadnja dva dana raste broj novooboljelih u dobi između 10 do 19 godina. Pozivam nastavno osoblje da se odluči na cijepljenje. Zahvaljujem doprinosu patronažnih djelatnika gotovo trećina kontaktiranih necijepljenih osoba odlučila se cijepiti. Odlučili smo se za najsigurniji put koji će omogućiti sigurnost svakom pacijentu, rekao je Beroš.

Odobreno potpisivanje Memoranduma o suglasnosti s Amazonom

Vlada je u četvrtak odobrila potpisivanje Memorandum o suglasnosti Vlade i Amazona, kojim želi potaknuti digitalnu transformaciju, inovativnost i gospodarski razvoj.

Amazon Web Services (AWS) je sveobuhvatna i široko prihvaćena platforma u oblaku koja nudi više od 200 potpuno opremljenih usluga iz podatkovnih centara u cijelom svijetu, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, koji će u ime Vlade potpisati Memorandum.

AWS je izrazio želju za uskom suradnjom s Vladom Republike Hrvatske na području digitalne transformacije te u tom kontekstu sklapanje Memoranduma o suglasnosti kakav je već potpisan s drugim članicama Europske unije, rekao je Gršić.

Svrha Memoranduma je promicanje suradnje između AWS-a i Vlade u područjima inovacija i gospodarskog razvoja kroz inicijative za podršku za rad u servisima u oblaku, obrazovanje o digitalnim vještinama budućih generacija, poticanje poslovanja u oblaku, te potporu Vladi u modernizaciji informacijskih tehnologija.

Namjera Memoranduma je uspostava strateške suradnje na području digitalne transformacije javne uprave, digitalizacije, digitalne pismenosti i inovacija.

Potpisivanjem Memoranduma otvara se mogućnost razvoja ljudskih potencijala čiji su poslovi vezani za računalstvo u oblaku, podrške provedbi Nacionalne razvojne strategije kroz razvoj tvrtki koje rade u oblaku, kao i kroz podršku naporima Vlade u modernizaciji IT-a te suradnje na razvoju politika koje su izravno vezane za pružanje usluga računalstva u oblaku slijedeći međunarodne primjere i koristeći prethodno iskustvo AWS-a.

Podsjetimo, za Hrvatsku je Amazon najavio otvaranje ureda u kojem će u prvoj fazi zaposliti 15 radnika na poslovima projektiranja i održavanja infrastrukture oblaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:55