PREMIJER NA SJEVERU

Plenković bio na uručivanju ugovora o sanaciji klizišta i izmuljivanju u Trakošćanu pa obišao Tehnološki park Varaždin

Ukupna vrijednost svih ugovora je 8,1 milijuna kuna, od čega je udio Hrvatskih voda 4,8 milijuna
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Premijer Andrej Plenković u sklopu posjeta sjeveru zemlje u utorak je obišao i netom rekonstruiranu i obnovljenu zgradu Tehnološkog parka Varaždin, vrijednu 16,5 milijuna kuna.

U njegovom su društvu bili ministri Radovan Fuchs, Tomislav Čorić i Darko Horvat.

Najviše je, 12 i pol milijuna kuna, koštala izgradnja samog objekta, što je najvećim dijelom financirano europskim novcem.

Na 4040 četvornih metara površine preko puta poslovnog kompleksa Varteksa u Zagrebačkoj ulici, danas stoji moderno zdanje s uredskim prostorima, konferencijskim i virtualnim sobama te prostorima za odmor i rekreaciju.

Park je popunjen 97 posto i uskoro će ponovno usfaliti prostora pa je direktor Tehnološkog parka, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, premijeru i ministrima zahvalio na ustupanju zgrade bivše Varteksove menze. Na tom će mjestu biti izgrađeni dodatni kapaciteti Tehnološkog parka. Čehok također od Vlade moli urgiranje da se ishodi dozvolu gradnje.

Ivan Čehok od gostiju je zatražio i dodatnu pomoć kako bi Varaždin učvrstio poziciju IT centra. Iako je još prije 12 godina više od 50 posto gradskih poduzeća bilo iz radno intenzivne industrije, danas je 25 posto tvrtki iz IT-a, znanstvenog i tehnološkog sektora.

- Nismo stali na 50-ak tvrtki s 250 radnih mjesta, nego imamo još deset zainteresiranih IT poduzeća za rad u Varaždinu – rekao je Čehok i urgirao na goste za dodatnu pomoć za uspostavu informatičkog kampusa FOI-a i jačanja STEM programa na Sveučilištu Sjever.

- Varaždin će tada postati informatički centar Hrvatske – zaključio je gradonačelnik.

Direktor Tehnološkog parka Karlo Kukec je rekao da "alumni zajednica Tehnološkog parka broji preko 100 tvrtki".

- Nije sve u našim rukama, nešto ovisi o državi i o Gradu, ali planovi trostruko premašuju kapacitete - rekao je Kukec.

Tehnološki park Varaždin za cijenu od 1,5 milijuna kuna dobio je i opremljeni kolaborativni radionički prostor za brzo prototipiranje i proizvodnju fizičkih proizvoda (Makerspace).

Premijer Plenković rekao je kako Vlada podržava projekt kojim sjever Hrvatske postaje konkurentniji.

- Mali i srednji poduzetnici su kičma hrvatskoga gospodarstva i smatramo ih fokusom dugoročne održivosti i gospodarskog rasta, a ovo ide u tom smjeru – rekao je premijer Plenković.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs uručio je pak dekanici varaždinskog FOI-a 2,5 milijuna kuna donacije Ministarstva za obnovu vile Oršić, kao dio projekta unapređenja Sveučilišnog kampusa u Varaždinu.

Trakošćan: 17 ugovora o sanaciji klizišta u županiji i o izmuljivanju jezera

Premijer Andrej Plenković koji je u utorak u dvorcu Trakošćan bio na uručivanju 17 ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta u Varaždinskoj županiji te ugovora o izmuljivanju Trakošćanskog jezera istaknuo je da riječ o posebno važnim projektima.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u Dvoru Trakošćan ugovore je uručio predstavnicima sedam jedinica lokalne samouprave za sanaciju klizišta; općini Bednji, Donjoj Voći, Maruševcu, Ljubešćici te gradovima Novom Marofu, Ludbregu i Lepoglavi.

Varaždinskoj je županiji za sanaciju klizišta na županijskim cestama uručeno šest ugovora. Ukupna vrijednost svih ugovora je 8,1 milijuna kuna, od čega je udio Hrvatskih voda 4,8 milijuna.

Govoreći o izmuljivanju jezera, Đuroković je naglasio da sredinom travnja kreće ispuštanje vode iz jezera, izlov ribe i njezino zbrinjavanje, a potom će se prosušeni sediment ukloniti građevinskom mehanizacijom. Kako tijekom više desetljeća jezero nije čišćeno od nataloženog nanosa, količina i stanje vode u jezeru se pogoršalo.

„Namjeravamo u 12 mjeseci izvesti radove, kako bi od proljeća, od svibnja 2022., počeli akumulirati vodu u Trakošćanskom jezeru uz povratak ribljeg fonda“, rekao je Đuroković.

Vrijednost radova uklanjanja i deponiranja sedimenta iznosi 14,5 milijuna kuna, dok je u pripremnu dokumentaciju i istražne radove uloženo pola milijuna kuna.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da je pola Trakošćanskog jezera mulj te će ovaj zahvat „omogućiti da jezero živi i dalje u svim svojim aspektima“.

Govoreći o klizištima, Čačić je naglasio da su ona problem prvenstvo sjevera Hrvatske te da je vrlo važno što su se u sanaciju uključile i Hrvatske vode u protekle tri godine. Dodao je da je riječ o projektima čiji je značaj puno veći nego što im je financijska težina.

Za zahvat na Trakošćanskom jezeru premijer Andrej Plenković rekao je da se radi o sjajnom doprinosu razvoju turizma na sjeveru Hrvatske. Istaknuo je da su Hrvatske vode već uložile 4,5 milijuna kuna u izgradnju nove brane na jezeru, a ovim radovima od 14,5 milijuna kuna, ističe, zaokružit će se investicije.

Govoreći o sanaciji klizišta, naglasio je da se radi o posebno važnim projektima.

„Dobro je da će ovi ugovori sredstvima koja su planirana omogućiti sanaciju klizišta u ovoj županiji, što je dio šireg napora Hrvatskih voda. Ukupno će se sanirati stotinjak klizišta diljem Hrvatske i mislim da na taj način pomažete sigurnost naših građana u različitim dijelovima Hrvatske i županije“, rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na ukupne investicije na području Varaždinske županije poput 105 milijuna kuna za mjere regionalnog razvoja, gotovo 850 milijuna za cestovnu infrastrukturu, za energetsku obnovu 331 milijun kuna, za poljoprivredu 805 milijuna kuna

„U covid krizi isplaćeno je 377 milijuna kuna za 47.000 radnika koji su na ovaj način bili u poziciji da zajedno sa svojim poslodavcima premoste krizu“, dodao je premijer.

Rekao je kako na taj način žele pokazati koliko je sjever Hrvatske važan za Vladu RH s ciljem omogućavanja kvalitetnog života svih sugrađana. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:08