UNATOČ TUŽBAMA

Otvorena Teslina ‘giga-tvornica‘ u Njemačkoj: zaposlit će 10.000 ljudi, Musk dobio ovacije

Različite udruge za zaštitu okoliša od zajedničke su tužbe odustale krajem kolovoza
Bombastično otvaranje tvornice trebalo je prevagnuti u njegovu korist među građanima Grünheidea
 Odd Andersen/Afp/Profimedia

Poduzetnik i poslovni magnat Elon Musk u velikom je stilu otvorio vrata prve Tesline "giga-tvornice" na europskom tlu, a četvrte uopće.

U Grünheideu, mjestu od osam tisuća stanovnika koje se nalazi tridesetak kilometara od Berlina, uskoro će krenuti proizvodnja skupocjenih električnih automobila.

Svi zainteresirani mogli su odmah nakon otvorenja proučiti svaki proces proizvodnje koji će se obavljati u njemačkoj tvornici - od proizvodnje baterija i naponskih sklopki, preko izrade sjedala, do konačne montaže modela Tesli - "3" i "Y".

U toj će se tvornici proizvoditi i svaki budući Teslin model, a postrojenje će u budućnosti morati isporučivati dva milijuna automobila godišnje.

Osim što im je pokazao kako nastaju Tesle, Musk je posjetiteljima priredio veliki light show, vožnje na vrtuljcima, arkadne igre, popularne kamione s vegeterijanskim specijalitetima i vlastitu prezentaciju.

Okupljenoj publici pomalo se sramežljivo obratio na engleskom jeziku, a onda je uslijedilo njegovo čitanje prezentacije na njemačkom, što je izazvalo ovacije. Fanovima je rekao da "je cilj započeti proizvodnju kroz nekoliko mjeseci, u principu u studenom i prosincu, a prvi automobil proizvesti do 2022. godine".

Musk je rekao i da je "lako započeti proizvodnju, no da je teži dio dostići planirani proizvodni obujam". Iz Tesle se nadaju da će uspjeti proizvoditi između pet i deset tisuća vozila tjedno.

Tvornica zapošljava deset tisuća ljudi, što je više od ukupnog broja stanovnika Grünheidea. Ondje je prema popisu stanovništva iz 2008. godine nešto manje od osam tisuća stanovnika.

Izgradnja tvornice, koja će u konačnici stajati oko četiri miljarde eura, čitavo vrijeme prate kontroverze.

Različite udruge za zaštitu životinja i biljaka pokrenule su zajedničku tužbu protiv Tesle, no od nje su odustale krajem kolovoza.

Teslina tvornica, koja uskoro kreće s proizvodnjom, još uvijek nema posljednju dozvolu za rad. Lokalne vlasti joj je nisu izdale jer su zabrinute zbog utjecaja tvornice na okoliš. Odluka o dodjeli dozvole donijet će se 14. listopada nakon javne rasprave.

Ipak, ministar gospodarstva pokrajine Brandenburg rekao je da je "95 posto siguran da će tvornica dobiti zeleno svjetlo". Na ministrov mig računa i Musk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:15