SALDA POPUT MARSA

Netaknuta prirodna ljepota, jedinstvena na Zemlji, ugrožena zbog najezde turista. A za sve je kriva NASA

NASA-in tim već gotovo dvije godine istražuje Zemlji jedinstveno jezero Salda, koje ima geoloških sličnosti s kraterom na Marsu
Jezero Salda istražuje NASA zbog velikih sličnosti s Marsovim kraterom
 Bulent Kilic/Afp/Profimedia

Azurna voda i bijeli pijesak atributi su jezera Salda na jugozapadu Turske, udaljenog pedeset kilometara od grada Burdura. Premda je po svojim geološkim odlikama jedinstveno na Zemlji, nije privlačilo previše pozornosti. Do sad.

Mještani okolnih naselja počeli su se žaliti kako je jezero postalo magnet za turiste. Oni bi htjeli očuvati netaknutu ljepotu jezera, no planove im je pomutila, ni više ni manje nego - NASA.

Američka svemirska agencija u suradnji sa znanstvenicima iz Istanbula započela je u ljeto 2019. godine opsežna istraživanja jezera. Salda je jedino jezero na planetu koje ima karbonatne stijene, a i svojim deltama podsjeća na one kratera Jezero na Marsu.

Fotografije i drugi dokazi koje skuplja rover Perseverance na Marsu ukazuju na to da je krater nekad bio jezero, a znanstvenici se nadaju kako će im njegove sličnosti sa Saldom pomoći utvrditi postojanje ikakvog oblika života na Crvenom planetu.

Danas nam je poznat kao "crveni", no postoje indicije kako je Mars prije nekoliko milijardi godina to bio "vodeni" planet.

Pozornost svemirskih znanstvenika i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana privukle su, kažu lokalci, previše turista prema njihovom neokaljanom dragulju.

Među njima je i predsjednik udruge za očuvanje Salde Gazi Osman Sakar, koji smatra da je "budućnost jezera u opasnosti, ukoliko milijuni posjetitelja "navale" na njega, što turizmu neće učiniti nikakvu uslugu." Sakar smatra da bi jezero trebalo biti dostupno samo za promatranje te kao laboratorij. "Na Zemlji ne postoji drugo mjesto kao što je Salda, zbog toga ga treba zaštititi", dodao je Sakar.

S njim se slaže i ugostitelj Sulejman Kilickan koji kaže da turiste redovito upozorava da "ne uzimaju pijesak, niti tlo". Govore turistima, kaže ugostitelj, da je to vrlo posebno mjesto, od posebnog značaja za NASA-u. "To je svjetski dragulj", zaključuje.

Jezero ima površinu od 43,7 kilometara kvadratnih, a čak i u pandemijskoj 2020. privuklo je više od 800 tisuća turista. Nazivaju ga "turskim Maldivima", a bojazan je aktivista da će mu nekontrolirana aktivnost turista naškoditi.

"Mi smo u svojevrsnom prirodnom muzeju i trebalo bi nam biti u interesu promatrati ga izdaleka", kazala je jedna od odvjetnica iz tima za očuvanje jezera Nazli Oral Erkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:30