PITANJE NESTALIH

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku otvoren novouređeni DNA laboratorij

Cilj je da se kroz prikupljanje i obradu informacija, proces ekshumacija te identifikaciju, okončaju sudbine nestalih osoba
 Goran Mehkek/Cropix

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u srijedu je otvoren novouređeni DNA laboratorij, za čije je proširenje i opremanje Vlada osigurala pet milijuna kuna, a koji će, kako je istaknuo ministar branitelja Tomo Medved, doprinijeti rješavanju pitanja sudbine nestalih osoba.

"Ovo je jedan veliki iskorak gdje Vlada RH daje svoj doprinos, ulažući u izgradnju novih sposobnosti kako bismo konkretno doprinijeli rješavanju pitanja sudbine nestalih osoba. Sa stavljanjem u funkciju ovog novog laboratorija šaljem snažnu poruku obiteljima koje toliko dugo iščekuju sudbinu svojih najmilijih da je ovo snažan iskorak u tom pogledu", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je nazočio otvorenju DNA laboratorija na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mogućnost utvrđivanja identiteta i kada žrtva nema bliskih krvnih srodnika

Objasnio je da tim ulaganjima u opremu DNA laboratorija žele povećati mogućnost obrade posmrtnih ostataka u slučajevima gdje to do sada, zbog stanja posmrtnih ostataka, nije bilo moguće. Rekao je da su na žalost kod dijela posmrtnih ostataka oskudni uzorci, te da za više od 15 posto neidentificiranih posmrtnih ostataka nije utvrđen genotip.

image
Medicinski fakultet - Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku: otvorenje novouredjenoga DNA laboratorija na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, za čije je proširenje i opremanje Vlada osigurala sredstva u iznosu od pet milijuna kuna.
Goran Mehkek/Cropix

"Uvjereni smo da ćemo povećati vjerojatnost utvrđivanja identiteta u slučajevima kada žrtva nema dovoljno krvnih srodnika ili kada nema bliskih krvnih srodnika. S obzirom na to da je metodologija prihvaćena kao dokaz na sudu, može se koristiti i kod kriminalističkih slučajeva i utvrđivanja identiteta kao i u pravosudnim predmetima", istaknuo je Medved.

Naglasio je i da ICMP koristi tu tehnologiju masovnog paralelnog sekvenciranja pa nabavom novog uređaja Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku postaje kompatibilan s njima.

image
Goran Mehkek/Cropix

Medved ističe da su osigurani preduvjeti za nastavak provedbe zajedničkih projekata identifikacija s međunarodnim organizacijama, a osnaživanje ovih resursa pridonijeti će i domovinskoj sigurnosti jer će olakšati planiranje, djelovanje i upravljanje u mogućim izvanrednim situacijama.

Pozvao je sve članove obitelji koji to do sada nisu učinili, da daju uzorke krvi za identifikaciju njihovih najbližih.

Poručio je da će Vlada, Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz snažnu suradnju s Medicinskim fakultetom i Zavodom za sudsku medicinu i sa svim drugim tijelima u RH i dalje činiti sve kako bi obitelji žrtava doznale istinu i našle mir.

Dodao je da je sa tehnologijom i opremom koja je instalirana u Zavodu učinjen i snažan iskorak u procesu osposobljavanja osoblja za rad na toj opremi.

image
Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja u obilasku prostorija.
Goran Mehkek/Cropix

Oslobodite se tereta i pomognite obiteljima da saznaju sudbinu svojih najmilijih

Cilj je, dodao je ministar, da se kroz prikupljanje i obradu informacija, provedbu i proces ekshumacija te identifikaciju, okončaju sudbine nestalih osoba.

Medved je istaknuo je da je najveći prioritet u procesu postupanja Uprave za zatočene i nestale 1866 sudbina, odnosno osoba, koje su još uvijek u kategoriji nestalih, od kojih za 399 smrtno stradalih osoba nije poznato mjesto ukopa, dok je sudbina još 1467 osoba nepoznata.

"Usmjereni smo i u jednom i u drugom pravcu, dakle, traženje i rješavanje sudbine svih nestalih. Nećemo se nikad umoriti i nećemo stati. Kontinuirano i stalno radimo", poručio je Medved. Naglasio je i kako postrojbe Hrvatske vojske provode probna iskapanja na cijelom teritoriju Hrvatske.

Pozvao je sve one koji imaju saznanja o sudbini nestalih osoba da tu informaciju proslijede, da se oslobode tog tereta, a da pomognu obiteljima da saznaju sudbinu svojih najmilijih.

Medved je podsjetio je i kako su u proteklih pet godina učinjeni značajni iskoraci i u procesu pronalaska, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba - prvi put donesen je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, uspostavljena je suradnja s BiH i Crnom Gorom radi razmjene podataka i informacija o postupanjima te je na višu razinu podignuta međunarodna suradnja.

Međunarodno prepoznat hrvatski model identifikacije

"Cijeli naš proces metodologije i alate u pogledu aktivnosti i postupanja, od prikupljanja saznanja, obrade saznanja, uključivanjem svih nadležnih tijela i službi u RH u potpunosti smo uvezali sve u jedinstveni proces pod jednim nazivnikom 'hrvatski model traženja i identifikacije osoba nestalih u Domovinskom ratu", istaknuo je Medved.

image
Goran Mehkek/Cropix

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir zahvalila je na ulaganju Vlade u suvremeni laboratorij te poručila da je to nova nada za obitelji koje još traže svoje najmilije.

Dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica poručio je da im je taj moderan, dijagnostički DNA laboratorij alat za proces identifikacije - međunarodno prepoznatog hrvatskog modela identifikacije. Istaknuo je da će im se time olakšati da završe proces identifikacije, a što su dužni prema stradalnicima Domovinskog rata, prema braniteljima i njihovim obiteljima.

Predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Milovan Kubat poručio je da su dobili novo oruđe u forenzičkoj dijagnostici.

image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 23:32