PORUKE RUSKIH VOJNIKA

‘Mama, bojim se, pucamo na sve, čak i civile! Znaš li što su nam zapovjednici rekli prije invazije?‘

Posada jednog ratnog broda navodno je odbila raketirati Odesu te se nakon toga povukla s borbenog položaja

Dva ruska vojnika zarobljena tijekom borbi kod Kijeva

 Embassy of Ukraine in Ankara/Han/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Prema nekim izvještajima koji stižu s ukrajinske bojišnice, mladi i uplašeni ruski vojnici plaču jer im je naređeno da pucaju na sve i svakoga, pa i civile, piše The Mirror.

Neki su pripadnici ruske vojske navodno nesretni jer mnogi Rusi Ukrajince vide kao svoju braću i sestre te zato što su invaziju Ukrajine koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin osudile gotovo sve zemlje svijeta.

- Bacimo li oko na dosadašnje ruske vojne operacije, možemo vidjeti da imaju velikih problema s logistikom i komunikacijom. Cijeli pothvat izgleda kaotično i neorganizirano - rekao je Michael Kofman, stručnjak za rusku vojsku pri Međunarodnom centru za znanstvenike Woodrow Wilson u američkom gradu Washingtonu.

Ukrajinski mediji pišu da je došlo do pobune na ruskom brodu koji je odbio napasti ukrajinsku luku Odesu. Rusi su se, navodno, netom prije napada javili Ukrajincima i rekli im da ih neće napasti te su ih potom zamolili da im dopuste da zaljev u Crnom moru u kojem su bili stacionirani napuste bez da ih napadnu.

- Velika grupa ruskih ratnih brodova u ponedjeljak je u večernjim satima trebala napasti plaže Odese. Približila se obali. Rusi su trebali otvoriti vatru na plažu. Ukrajina je bila spremna uzvratiti, no Rusi su se najednom povukli. Navodno su marinci s Krima odbili napasti Odesu - napisao je na Twitteru bivši ukrajinski diplomat Oleksandr Šerba.

The Mirror piše da su ruske vojnike osobito pogodile fotografije njihovih uništenih vojnih vozila i tijela poginulih suboraca, mnoga od kojih su samo ostavljena na ulicama.

Šerba je na svom Twitter profilu objavio video snimku u kojoj se može vidjeti razgovor između jednog ruskog vojnika sa svojom majkom. "Mama, (zapovjednici) mrtve ostavljaju na fronti. Dokrajčili su sve ozlijeđene iz moje jedinice. Svi su ubijeni...", rekao je vojnik iz snimke koju je objavio Šerba.

Zvučni zapisi navodno svjedoče da su ruski vojnici koji se nalaze na fronti očajni te da rone suze zbog naredbi koje su im dane. Britanska obavještajna tvrtka ShadowBreak Intl tvrdi da je čula poruke koje su slali ruski vojnici te da se na temelju njih dade zaključiti da im je borbeni moral nizak.

U jednoj se poruci tako može čuti kako jedan zapovjednik svom podređenom govori da ima početi s raketiranjem jednog grada, a da ovaj tu naredbu dovodi u pitanje zbog prisutnosti civila u gradu. Podređeni mu je potom navodno rekao kako s grad može raketirati tek nakon što se evakuiraju civili. Ruski je zapovjednik to naposljetku prihvatio, ali je nakon toga podređenom rekao sljedeće: "Ovdje smo tri dana! Kada ćemo biti spremni?"

U drugoj se poruci navodno može čuti kako uplakani ruski vojnik govori: "Sporo je, sporo je."

Osnivač tvrtke ShadowBreak Intl Samuel Cardillo rekao je da je primio amaterske snimke koje su pojedinci načinili dok su prisluškivali razgovore.

- To je kao kad se u Americi priključite na radijsku frekvenciju koju koristi policija. Radi se o ruskim analognim prijenosima. Kada traže potporu iz zraka, ili bilo kakvu potporu, čut ćete helikoptere i borbene avione - rekao je Cardillo.

- Rečeno nam je da će nas dočekati raširenih ruku, međutim oni nas nazivaju fašistima - napisao je navodno jedan ruski vojnik u poruci svojoj majci koju je u Ujedinjenim narodima naglas pročitao ukrajinski ambasador u UN-u Sergej Kislicija.

Pročitao je i još jednu poruku ruskog vojnika koja glasi ovako: "Jedino što sada želim napraviti je ubiti se. Mama, u Ukrajini sam. Ovo je pravi rat. Bojim se, pucamo na sve, čak i civile."

Valentina Meljnikova, iskusna ruska borkinja za ljudska prava, rekla je da grupe majki ruskih vojnika primaju pozive u kojima im mladići govore da se boje da će biti unovačeni.

- Čuli smo ruske vojnike koji tijekom borbi plaču, čuli smo kako se međusobno vrijeđaju. Očiti znakovi da im je borbeni moral nizak. Čuli smo i kako su pucali jedni na druge te kako su trupa s fronte prebacivali u svoje baze. Mnogo smo puta čuli da nisu baš najsretniji - rekao je Cardillo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:14