‘NAPAD NA N1‘

Ladišić: ‘Ovo je jedan od najsramotnijih istupa SDP-a. Peđa Grbin, sramite se i učlanite u HDZ!‘

Grbin je donedavno je na N1 televiziji zdušno branio opstanak te televizije, no u Saboru se iz SDP-ovih redova sad čuo drugačiji stav
Barbara Antolić Vupora, Tihomir Ladišić, Peđa Grbin
 Damir Krajač/Damjan Tadić/Marko Todorov/Cropix

Podržavaju li u SDP-ovci N1 televiziju u namjeri da ostvari nacionalnu koncesiju ili ne? Nije baš jasno, kao ni tko je još član te stranke, jer se iz njihovih redova na tu temu mogu čuti potpuno oprečni stavovi.

Naime, predsjednik SDP-a Peđa Grbin donedavno je na N1 televiziji zdušno branio opstanak te televizije, koja želi nacionalnu koncesiju, i to kad je A1 s njima u ožujku odlučila prekinuti suradnju, no u Saboru se iz SDP-ovih redova mogao čuti sasvim drugačiji stav prilikom rasprave o Nacrtu zakona o elektroničkim medijima koji je iznijela zastupnica Barbara Antolić Vupora.

- Najsporniji dio koji će imati najlošije posljedice za ionako nisku razinu pluralizma je ukidanje zabrane takozvane vertikalne koncentracije iz članka 61. odnosno članka 68. u Nacrtu. Jedan vlasnik internetske infrastrukture koji je istovremeno želio biti vlasnik televizijskih medija tražio je to od Vlade, a ona je uvijek na usluzi krupnom kapitalu izbrisala spornu odredbu, i izašla mu u susret. Čut ćemo niz argumenata da je tako svugdje, ne samo u Srbiji nego i svugdje drugdje, ali nije, zabrana vertikalne integracije postoji i u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, a tako ističu i odvjetnici zainteresirane kompanije pokušavajući ostaviti dojam da je to i tamo pred ukidanjem. Vidjet ćemo - izjavila je saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora.

Šef SDP-a Grbin je, pak, u ožujku kad je objavljena informacija da A1 više neće emitirati kanale United Media izjavio:

- Uloga države kao regulatora je, između ostaloga, spriječiti da zbog utrke za profitom nastrada javni interes i interes korisnika.

Istup SDP-ove zastupnice je na Twitteru komentirao Programski direktor N1 televizije Tihomir Ladišić rekavši da je "ovo je jedan od najsramotnijih istupa u povijesti @SDPHrvatske".

- Potpuno neznanje, iznošenje neistina i direktni napad na @N1infoZG, tržište, i slobodu medija. @pedjagrbin stvarno, sramite se i učlanite u @HDZ_HR - poručio im je Ladišić.

Zastupnica Antolić Vupora govorila je u uvodu o tome kako "nekoliko velikih medija od reda pod kontrolom Vlade, odnosno nekoliko vlasnika krupnih oglašivača kontrolira ne samo ukupan prostor komunikacije nego i način razmišljanja većeg dijela zajednice".

- Neovisni, neprofitni mediji se planski guše, profesionalne novinare se sustavno izvodi na sud jer i dalje pokušavaju raditi svoj nezahvalni posao, i u takvoj situaciji o medijskom pluralizmu je smiješno i govoriti. Zakonske odredbe o zaštiti pluralizma i dosad su bile smiješne, pa su valjda zato i jednim dijelom zadržane i u ovom prijedlogu. Međutim, ove nove su još i gore - zaključuje zastupnica Antolić Vupora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:36