GRADSKA SKUPŠTINA

Klisović s 43 glasa ‘za‘ izabran za predsjednika: ‘Podržavamo raščišćavanje svih nezakonitosti u Zagrebu‘

‘Svi mi igramo u istom timu da bismo za građane došli do rezultata kojeg priželjkujemo, a to je bolji život‘, kaže Klisović
Joško Klisović
 Damjan Tadic/Cropix

Na konstituirajućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, većinom glasova za predsjednika Skupštine izabran je SDP-ov Joško Klisović, a za potpredsjednike su izabrani Teodor Celakoski i Ivana Kekin, Mislav Herman i Igor Peternel, po dvoje iz redove većine i oporbe.

Klisović je imenovan na prijedlog 27-ero zastupnika iz Možemo! i partnera te SDP-a, a njegovo imenovanje podržala je većina od 43 zastupnika, protiv je glasovalo troje zastupnika, a nije bilo suzdržanih.

Klisović: Vodit ću Skupštinu na konstruktivan i uključiv način

Predsjednik Skupštine Klisović poručio je kako vjeruje da će svoj posao odrađivati na konstruktivan i uključiv način, a zastupnicima poručio da kao gradski zastupnici, igraju u istom timu.

“Svi mi gradski zastupnici igramo u istom timu, timu Gradske skupštine gdje su nas odabrali građani našeg grada, kako bismo za njih ostvarili rezultat koji priželjkujemo, a to je bolji život”, poručio je Klisović u govoru na sjednici Skupštine.

Klisović je pozvao da se minutom šutnje oda počast žrtvama poginulima u ratu, sugrađanima koji su stradali u potresu i preminulima od koronavirusa, nakon čega je u govoru istaknuo da zastupnici trebaju raditi za bolji život građana.

“Naš je posao donositi odluke i voditi politike koji će unaprijediti život građana Zagreba, kojima ćemo pokazati da nam je javni interes ispred privatnog, ispred lukrativnog pogodovanja interesnim skupinama i pojedincima”, istaknuo je Klisović.

Pozvao je zastupnike da se suzdrže od ispraznog politikantstva, neetičkih podmetanja i poticanja štetnih političkih sukoba radi ostvarivanja jeftinih političkih bodova te ih pozvao da zajednički rade na promicanju i zaštita javnog interesa, interesa naših sugrađana.

Potpredsjednici Skupštine Celakoski, Kekin, Herman i Peternel

Za potpredsjednike Skupštine potpredsjednike su izabrani su Teodor Celakoski (Možemo!/Zagreb je Naš!) i Ivana Kekin (Nova ljevica) iz redova većine te Mislav Herman (HDZ) i Igor Peternel (Domovinski pokret) iz redova oporbe.

Svaki od potpredsjednika Skupštine izabran je podrškom većine zastupnika, za Kekin je bilo 44 glasa za i 3 protiv. Celakoski je dobio podršku 43 zastupnika, a troje zastupnika ga nije podržalo. Peternel je dobio 44 glasa, nitko nije glasao protiv, kao i u slučaju Hermana koji je dobio 43 glasa zastupnika.

U ime Odbora za imenovanja, na početku sjednice Peternel je izvijestio da Tomislavu Tomaševiću, Danijeli Dolenec i Luki Korlaetu mandat miruje po sili zakona, kao i Ivici Lovriću zbog obnašanja nespojive dužnosti.

Iz osobnih razloga, mandat su u mirovanje stavili Urša Rauka, Marijana Rimanić, Zlatko Hasanbegović, Stephen Nikola Bartulica i Frane Barbarić, a izabrani su njihovi zamjenici. Umjesto Tomaševića, u skupštinu ulazi Marija Krnić, umjesto Dolenec, Ana Profeta. Marin Živković zamjenik je Luke Korlaeta, umjesto Urše Raukar je Gordan Bosanac, a za zamjenika Mirjane Rimanić određen je Branko Ančić.

Lovrića u Skupštini mijenja Marijan Tomurad, Zlatka Hasanbegovića mijenja Ana Lederer, a Peternel je zamjenik Bartulice. Umjesto Barbarića, u Skupštinu je ušao Vladimir Ivić.

Zastupnici su nakon toga prisegnuli da će svoju dužnost obavljati savjesno i odgovorno i poštivati zakone.

Izabrani su i predsjednici i članovi 18 radnih tijela Gradske skupštine, a zastupnici su na sjednici donijeli zaključak da predsjednik Gradske skupštine profesionalno obavlja tu dužnost. Nakon sjednice, novoizabrani zastupnicu svečanu konstituirajuću sjednicu zabilježili su zajedničkom fotografijom.


Tijek sjednice uživo

NOVO, 12:31 - Nakon sjednice se novinarima obratio i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Govorio je o današnjim uhićenjima.

- Moja saznanja su kao i vaša, osoba je uhićena. GSKG je tvrtka kćer ZG Holdinga, u kojem su nužne hitne promjene i zato smo i hitno djelovali. Podržavamo napore istražnih tijela da se uvede reda, da se raščiste sumnjivi poslovi. Ako su oni povezani s kriminalom u obnovi nakon potresa, to je dno dna.

Rekao je da ne zna traje li ova policijska akcija jedan dan ili duže vrijeme.

- Nije mi neobično da saznajem iz medija. Policija djeluje prema kaznenim prijavama, tako da oni djeluju i uhićuju odmah, bez upozorenja bilo kome pa mi nije to neobično. Čuo sam se s načelnikom policije i s kolegama u novoj upravi Holdinga. Vjerujem da će kontekst ovih uhićenja izaći u javnost.

Rekao je da su se građani žalili na postupanje GSKG-a.

- I ja sam se žalio. Htjeli su naplatiti sulude cijene zgradama kojima upravljaju, što je zaustavljeno političkim kritikama i intervencijama. Bilo je puno pritužbi i prije potresa. Želimo uvesti reda u Zagrebački Holding, sve podružnice, sva povezana društva.

Hoće li nova gradska uprava podizati kaznene prijave protiv bivše?

- Ako je potrebno, podizat će se kaznene prijave. Mi smo tek u ponedjeljak imenovali djelomičnu novu upravo i Nadzorni odbor pa će trebati vremena da se krene raščišćavati sve to...

Novinari su ga upitali o nezakonito uzetoj zemlji za žičaru.

- Imam informaciju da je to zemljšpte vezano uz cestu a ne samu žičaru. Bilo je svakakvih priprema projekta, vidjet ćemo što se dogodilo.


12:09 - Novoizabrani predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović se nakon konstituirajuće sjednice obratio novinarima.

- Vjerujem da ćemo posao odraditi dobro, kvalitetno, konstruktivno kako bismo građanima ponudili bolji život, obnovu i razvitak infrastrukture i svega što je gradu potrebno.

Novinari su ga upitali o današnjoj akciji PNUSKOK-a i gospodarskom kriminalu.

- Ako govorite o kadrovskim čistkama, to nije to, to su organi kaznenog progona koji rade svoj posao. Ako postoje nezakonitosti, kriminal, naravno da očekujemo od policije i svih da odrade svoj posao, rekao je Klisović.

Može li se sada očekivati više takvih policijskih akcija, upitali su novinari.

- Tomašević je bio jasan, a i ja sam bio jasan. Dat ću punu potporu raščišćavanju svih nezakonitosti u Zagrebu. Podržat ćemo sva tijela koja se bave time. To je jedan od naših zadataka koji su nam povjerili građani Zagreba.

Upitan o činjenici da je nekim ljudima Grad nezakonito oduzeo zemlju za Sljemensku žičaru, Klisović kaže:

- Naš zadatak je zakonito voditi grad, a raščišćavanja nezakonitosti su na organima zaduženima za to. Sigurno ćemo zakonito postupati, zaključio je Klisović.

Na upit o najavama poskupljenja režija Klisović je rekao:

- To će se u sklopu revizije poslovanja Gradske uprave procijeniti, a onda će donijeti odluku.


11:46 - Zaključena je konstituirajuća sjednica zagrebačke Gradske skupštine.


11:40 - U tijeku je izbor predsjednika i članova radnih tijela. Prijedlozi će se zajedno obrazložiti te će se o njima provesti objedinjena rasprava.


11:35 - Izabrano je četvero potpredsjednika Gradske skupštine.

Dvoje potpredsjednika, Celakoski (Možemo!/Zagreb je naš) i Kekin (Nova ljevica) izabrani su iz redova većine, a za potpredsjednika iz redova oporbe izabran je Herman iz HDZ-a te Peternel iz Domovinskog pokreta.

Svaki od potpredsjednika Skupštine izabran je podrškom većine zastupnika, za Kekin je bilo 44 glasa za i 3 protiv. Celakoski je dobio podršku 43 zastupnika, a troje zastupnika ga nije podržalo. Peternel je dobio 44 glasa, nitko nije glasao protiv, kao i u slučaju Hermana koji je dobio 43 glasa zastupnika.


11:26 - Nakon stanke je nastavljena konstituirajuća sjednica Gradske skupštine. U tijeku je obrazlaganje prijedloga za potpredsjednike Gradske skupštne. Predloženi su Ivana Kekin, Teodor Celakoski, Mislav Herman i Igor Peternel.


11:03 - Određena je stanka od 15 minuta nakon koje će se sjednica nastaviti.


11:02 - Joško Klisović drži govor.

- Vjerujem da ću u svom radu imati podršku. Skupštinu ću voditi uz puno poštivanje političkih različitosti i mišljenja. Svi mi igramo u istom timu da bismo za građane došli do rezultata kojeg priželjkujemo, a to je bolji život, rekao je.

- Izuzetno sam motiviran i odlučan donositi odluke koje su nužne za napredak grada. Uvjeren sam da moju predanost dijeli i većina gradskih zastupnika i zastupnica, dodao je Klisović.


10:56 - Kako po sili zakona zastupnički mandat u Gradskoj skupštini ide u mirovanje izabranom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću te njegovim zamjenicima Danijeli Dolenec i Luki Korlaetu, zastupnici su upravo postali njihove zamjene: Marija Krnić, Ana Profeta i Marin Živković. Umjesto Urše Raukar zastupnički mandat do daljnjega će uživati Gordan Bosanac. Mandat u mirovanje stavili su i zastupnici Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica i Zlatko Hasanbegović - koje će mijenjati Igor Peternel i Ana Lederer. U mirovanje je mandat stavio i Ivica Lovrić (BM365), a njegova zamjena je Marijan Tomurad.

image
Pavle Kalinić
Damjan Tadic/Cropix

10:54 - Klisović je sjednicu započeo minutom šutnje za poginule u ratu, u potresu te za umrle od Covida-19.


10:52 - 46 zastupnika je glasalo. Njih 43 je glasalo za, troje ih je glasalo protiv, a nitko nije bio suzdržan. Klisović je izabran za predsjednika Gradske skupštine te je preuzeo vođenje sjednice od Rade Borić.

image
Damjan Tadic/Cropix

10:48 - U tijeku je izbor predsjednika Gradske skupštine. Iva Ivšić je u ime 27 gradskih zastupnika predložila Joška Klisovića za predsjednika Gradske skupštine. Rasprave nije bilo.

Prijedlog je izglasan.

image
Joško Klisović, Tomislav Tomašević
Damjan Tadic/Cropix

10:47 - Odabrani su članovi Odbora za izbor i imenovanja: To su Marina Ivandić, Ivana Kekin, Joško Klisović i Mislav Herman.

image
Damjan Tadic/Cropix


10:45 - Rada Borić vodi sjednicu dok ne bude izabran predsjednik. Zastupnice i zastupnici su položili prisegu.


10:43 - Na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine su izabrani članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Predsjednik MiP-a će biti Igor Peternel.

image
Damjan Tadic/Cropix


10:30 - Davor Filipović, zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini izjavio je u četvrtak uoči konstituiranja Gradske skupštine, da od ovog saziva očekuje korektnu suradnju, sve ono što bude dobro za Grad i sugrađane podržavat će, a kritizirati i upozoravati na sve što je loše.

"Standard je demokratski 100 dana pustiti ekipi koja je preuzela odgovornost za upravljanje našim Gradom, zapravo dati im 100 dana mira. Međutim, također je demokratski standard upozoriti ako dođe do ozbiljnih propusta poput kršenja zakona, a to se nažalost dogodilo u prvom potezu gospodina Tomaševića jer je prekršio članak 15. stavak drugi Zakona o sprječavanju sukoba interesa", rekao je Filipović novinarima prije konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine, upitan što očekuje od ovog saziva budući da je HDZ u prošlom bio pozicija, a sada je opozicija.

Objasnio je da je Gradska skupština Grada Zagreba morala predložiti kandidate za Upravu i Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga.

"Mi smo to morali predložiti Skupštini Zagrebačkog holdinga, a to se nažalost nije dogodilo. Prema tome, sve sam mogao očekivati od gospodina Tomaševića na početku mandata, ali kršenje Zakona nisam", istaknuo je Filipović (HDZ).


10:22 - Predloženi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović obratio se novinarima uoči početka konstituirajuće sjednice.

- Danas je sjednica, očekujem da se dostojanstveno uspostavi Skupština i da počeno s radom. Očekujemo radno ljeto, imat ćemo sjednicu u srpnju kad počinje odlučivanje. Rebalans ovisi o gradonačelniku, čim se pripremi prijedlog, Skupština će biti spremna, rekao je Klisović i dodao da će Skupštinu voditi staloženo i uvažavajući razlike.

Osvrnuo se i na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

image
Joško Klisović, Tomislav Tomašević
Damjan Tadic/Cropix

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) poručio je u četvrtak da od ovog skupštinskog mandata očekuje da se one stvari koje su zacrtali u programu, pogotovo u koalicijskom sporazumu SDP i platforma Možemo!, realiziraju u praksi.

"To je naš politički cilj i na tome ćemo vrlo predano raditi", poručio je Klisović.

Složio se s tvrdnjom novinara da je pred gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i gradskim zastupnicima puno problema i posla, osobito financijskih te da je to i velika odgovornost kada će dolaziti bitne odluke.

"To je naš posao. Upravo da donosimo, kada je potrebno, i teške odluke kako bi se konsolidirale gradske financije i kako bi se Grad doveo u bolje stanje nego što je trenutno i kako bi se građanima omogućio kvalitetan život. Bit će tu puno, puno teških odluka bez daljnjega", poručio je Klisović.

Na pitanje kako komentira da su već na početku mandata problemi zbog imenovanja u Zagrebačkom holdingu te je li SDP-ov koalicijski partner izdao svoja obećanja građanima kada je u Upravi Zagrebačkog holdinga imenovao ljude bez javnog natječaja, Klisović je rekao da to nisu problemi. Tu se radi o dva zakona koji imaju koliziju određenih odredbi koje reguliraju isto pitanje - imenovanje predsjednika i članova Uprave u trgovačkim društvima, u Zagrebačkom holdingu u ovom slučaju, rekao je.

"To se tumačenje mora razjasniti. Pravnici znaju da uvijek kasniji zakon koji regulira istu materiju kao onaj prethodni ima prednost i ne mislim da je gradonačelnik pravno pogriješio", kaže Klisović.

"Vidjet ćemo kako će teći postupak pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa, ali da bi ovu stvar razriješili brzo i učinkovito bilo bi sigurno vrlo uputno kada bi Vlada izašla u Sabor s prijedlogom izmjena Zakona kako bi se ta dva zakona uskladila i kako ne bi dolazilo do različitih pravnih tumačenja", istaknuo je.

Klisović ne smatra da je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević trebao ipak pričekati konstituirajuću sjednicu Gradske skupštine prije imenovanja u Zagrebačkom holdingu, kako bi zadovoljio formu.

"Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi daje takvu ovlast gradonačelniku, a onda je njegova procjena, ocjena i odluka kako će dalje postupiti. I to je on napravio", istaknuo je Klisović.


10:14 - Uoči konstituirajuće sjednice novinarima se obratio i Miroslav Škoro (Domovinski pokret).

- Očekivanje je da konstituiramo Sjednicu i počnemo raditi. Vidjet ću hoću li ostati u Skupštini. U sazivu većinu ima Možemo i SDP, koalicijski partneri koji bi trebali ispuniti obećano. Kako stvari stoje, to ne rade. Mislim da platforma Možemo ima dobro ime – možemo raditi što hoćemo, ali deplasirano je govoriti o miljeniku medija, rekao je Škoro i dodao da nije jalan zbog gubitka izbora te da je on ispunio svoje ciljeve.

- Tomaševića nije mogla pobijediti ni Angela Merkel uz podršku koju je imao u Hrvatskoj. Ne vidim ljutnju u činjenici da je netko miljenik medija, to su mediji i sami izjavili. Kontradiktorna su samo obećanja o transparentnosti i javnim natječajima, opravdava se potez, a Tomašević izjavljuje da dok je najavljivao javne natječaje, da je mjesecima pregovarao sa sadašnjim čelnim čovjekom Holdinga. Iznenađuje me da netko tko zna sve vozače tramvaje abecednim redom, ne zna da Holding ima dug. To svi znamo, a njega je to sad iznenadilo, dodao je Škoro, javlja N1.


09:40 - U 10 sati počinje konstituirajuća sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Gradonačelnik Tomislav Tomašević se kratko obratio novinarima i govorio o očekivanjima od današnje sjednice.

- Nismo mi danas zvijezde nego gradski zastupnici. Vjerujem da će se konstituirati skupština. Potpisan je prijedlog da se izabere Joško Klisović za predsjednika, 28 zastupnika ga je potpisalo pa je to jasna većina. Nadam se da će sve proći protokolarno i pristojno i da ćemo početkom sedmog mjeseca imati prvu radnu sjednicu, rekao je Tomašević.

Odgovorio je na pitanje očekuje li kritike zbog Holdinga.

- Ne očekujem jer je ovo konstituirajuća sjednica, i ne bi trebala biti u tom smislu politička ali vidjet ćemo. Tu se dogodila kolizija između dva zakona. I Povjerenstvo je reklo da bi trebalo izbaciti taj članak iz zakona, zaključio je Tomašević i dodao da je naslijedio puno problema koje je potrebno hitno rješavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:39