‘BEZ PREDRASUDA‘

Jesu li zastupnici u doba korone ostali bez prava? Imali smo živu raspravu u studiju Hanza Medije

Mjere nisu sveto pismo koje se u enciklikama objavljuje narodu, smatra Tomašević. Bošnjaković kaže da nije vrijeme da se Stožer ugasi
Emisija 'Bez predrasuda'
 Jutarnji List

Usred lockdowna, 30. travnja, izmijenjen je Poslovnik Sabora; "zbog zaštite zdravlja" ograničena su pa i ukinuta neka zastupnička prava: istovremeno u sabornici smije biti manje od trećine zastupnika, reducira se pravo na replike... Nakon pet mjeseci oporbenim zastupnicima je prekipjelo i na inicijativu Kluba zastupnika zeleno-lijevog boka obratili su se Ustavnom sudu tražeći ocjenu ustavnosti "koronaposlovnika".

Kako izgleda demokracija u doba korone i zašto su se tek nedavno obratili Ustavnom sudu, pitali smo zastupnika Možemo! Tomislava Tomaševića.

- Određene izmjene Poslovnika usvojene su u prijašnjem sazivu Sabora u kojemu Možemo!, baš kao i Klub lijevo-zelenog bloka, nije sudjelovao. Mislim da je tadašnja oporba pristala na to jer su mislili da je riječ o privremenoj situaciji. Međutim, mi već pet mjeseci djelujemo prema tom Poslovniku, a u međuvremenu su održani i parlamentarni izbori na kojima je izabran novi saziv Sabora. Ne radi se samo o ograničavanju vremena izlaganja, nego i o smanjenju mogućnosti repliciranja predlagateljima zakona i drugih propisa - a to je nama najvažnije. Prema 'koronaposlovniku' bez svog prava ostalo je tri četvrtine zastupnika. Poanta je sljedeća: možda je privremena mjera donesena jer se smatralo da će i koronakriza biti privremena, ali to sad traje već dugo. Moramo naći rješenje kako da Sabor funkcionira na normalan načini te da svi zastupnici, a pogotovo oporbeni, imaju načina kako kontrolirati izvršnu vlast. Jer to je u konačnici jedna od osnovnih zadaća parlamenta - kaže.

Zastupnika HDZ-a i šefa Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražena Bošnjakovića pitali smo dokad je prema njegovu mišljenju primjereno da Sabor radi u ovakvom režimu (polu)suspendiranih prava?

- Živimo u vrijeme pandemije i ograničenja su brojna. Jedno vrijeme imali smo i takva da neki uopće nisu mogli obavljati (gospodarske) djelatnosti, jer smo smatrali da time štitimo zdravlje građana. Ovdje nije stvar da je oporba na nešto pristala, da im je nešto nametnuto, nego je oporba bila sukreator travanjskog Poslovnika. Slažem se međutim da sada trebamo otvoriti raspravu (o “'koronaposlovniku') i vidjeti moguća rješenja za poboljšavanje rada Sabora - rekao je Bošnjaković i dodao da unatoč ograničenjima "svi zastupnici imaju prilike izreći svoje mišljenje" jer su, kaže, "u tim restrikcijama svi na neki način jednaki".

S time se, očekivano, Tomašević ne slaže; ističe da je zastupnički mandat osobni i da stoga "svi zastupnici moraju moći koristiti sva svoja zastupnička prava bez ograničenja".

- Ako govorimo o demokraciji u doba korone, onda moramo istaknuti da je parlament jedna od najvažnijih institucija demokratskog društva i da nije svejedno na koji način zastupnici mogu kontrolirati izvršnu vlasti - kaže.

Svaka se epidemiološka mjera, tvrdi, smije preispitivati.

- One nisu sveto pismo koje se u enciklikama objavljuje narodu, a koji onda mora slijediti upute Nacionalnog stožera civilne zaštite. I dalje mislim da je prema članku 17. Ustava (o mjerama i ograničenjima) trebalo odlučivati dvotrećinskom većinom u Saboru, jer očito je da su ljudska prava suspendirana - smatra Tomašević.

Bošnjakovića smo pitali je li vrijeme da ugasimo Stožer kao izvršno tijelo koje propisuje mjere i zabrane, ostavimo ga eventulano kao savjetodavno, i da se vratimo redovnoj, demokratskoj proceduri?

- Mislim da nije. Zamislite da Sabor mora odlučivati i, primjerice, o tome treba li na neko vrijeme zabraniti svadbe u nekoj županiji? Uostalom u preozbiljnoj smo fazi, imamo više od dvjesto zaraženih na dan, stoga i dalje trebamo imati povjerenja u Stožer - tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:22