‘U KRUPNOM KADRU‘

Jesu li ‘dotepenci‘ promijenili Zagreb? ‘S jedne strane tu su cajke, ali nemojte napadati te mlade..‘

‘Useljenici, pogotovo svježi useljenici iz BiH imaju nešto drugačije biračke preferencije u odnosu na starosjedioce...‘
Jana Vukić, Dragan Bagić, Ivan Zvonimir Čičak
 Jutarnji List

Podrijetlo će biti važan faktor na proljetnim izborima kada će Zagrepčani birati gradonačelnika i novu gradsku vlast.

- Podrijetlo je u nekoj mjeri bio važan faktor i u prethodnim izborima, pa će biti i na ovima. Neka istraživanja koja sam radio pokazuju da useljenici, pogotovo svježi useljenici iz BiH imaju nešto drugačije biračke preferencije u odnosu na starosjedioce ili one koji su druga ili treća generacija useljenika – kaže Dragan Bagić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Njegova kolegica s fakulteta, Jana Vukić koja se bavi urbanom sociologijom ukazuje na to da se stanovništvo Zagreba ubrzano mijenja, a da rast broja stanovnika dolazi od toga što se ljudi doseljavaju u grad kao jaki centar. Također ističe da Zagreb bez tih stanovnika ne može funkcionirati.

- Podrijetlo do sada nije bilo važan faktor u izborima, a vjerujem da će biti sve manje. Ne vidim puno kandidata koji izlaze na izbore, a izvorni su Zagrepčani – kaže predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Pitanje podrijetla u fokus su ubacili političari. Najprije Mirela Holy koja je prigovorila što dotepenci imaju prioritet pri cijepljenju (kasnije je pojašnjavala da misli na nešto drugo), potom HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović kojemu ćirilica nije bila prihvatljiva ni kada su se Zagrepčani njome oprostili od Đorđa Balaševića (i HDZ-ovci su naknadno pojašnjavali njegov istup), da bi sve začinio SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović opaskom (koja je vjerojatno trebala biti duhovita) kako trebamo gradonačelnika iz Hercegovačke, a ne iz Hercegovine.

Dragan Bagić, Jana Vukić i Ivan Zvonimir Čičak odgovaraju na pitanje hoćemo li se na izborima prebrojavati po kriteriju podrijetla, ali govore i o puno širim temama, o identitetu današnjeg Zagreba, te mentalitetu glavnog grada.

Prema Jani Vukić, identitet Zagreba čine stare urbane cjeline kao što su Zrinjevac, dok su se po Čičku u mentalitet Zagreba uvukle cajke.

Ipak, Zagreb kao i drugi veliki svjetski gradovi čini mozaik različitih mentaliteta koji su specifični za svaki pojedini kvart, a njih opet u dobroj mjeri uvjetuju doseljenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:55