KRIZNA KOMUNIKACIJA

‘Jednu osobu iz ove krize pamtit ćemo kao najjače svjetlo. Kostanjević? Mene bi bilo sram!‘

Kako su se u krizi nakon petrinjskog potresa snašli političari, tko su bili najbolji, a tko najgori komunikatori, analizirali smo u emisiji ‘Bez predrasuda‘
Bez predrasuda
 Cropix

Kako su se u krizi uzrokovanoj razornim petrinjskim potresom snašli najviši državni dužnosnici, tko su bili najbolji, a tko najgori krizni komunikatori, pitanja su koja smo u televizijskom studiju Hanza medije u emisiji “Bez predrasuda” postavili našim gostima, komunikacijskim stručnjacima Nikolini Borčić i Krešimiru Macanu.

Bez ikakve dvojbe tvrde da je najbolja komunikatorica u krizi nakon razroznog potresa bila dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić, dok je je njen šef, gradonačelnik Gline, Stjepan Kostanjević bio upravo katastofalan.

- Dok se gradonačelnik Gline prva tri dana uopće nije pojavljivao u medijima, dogradonačelnica Bakšić Mitić od prvog trenutka bila je odlična. Nije pukla netom nakon potresa, iako su emocije bile jake, a vidjela je i stradale, mrtve... Zašto je bila najbolja komunikatorica? Zato što nije širila paniku, odmah je jasno govorila kakva je pomoć odmah potrebna, a što nije prioritet. Bila je top komunikator u ovoj krizi – kaže Macan.

'Nema sustava kriznog komuniciranja'

I ja bih nju stavila na prvo mjesto najboljih komunikatora, kaže Borčić.

- Ne pamtim kada sam nekog hrvatskog političara ili dužnosnika vidjela tako istinski angažiranog i maksimalno koncentriranog u danoj situaciji. Ona je najjače svjetlo koje ćemo pamtiti iz ove krize. A što se tiče gradonačelnika Gline, mene bi bilo sram. Da se ne pojavim odmah, da nisam prisutna u medijima... - kaže.

Krešimir Macan naglasio je da je ova potresom uzrokovana krizna situacija dokazala da “Hrvatska nema institucionalno ugrađen sustav kriznog komuniciranja”.

'Prolazna ocjena' Milanoviću

- Nema sustava koji bi se aktivirao, baš kao što se aktiviraju i hitne službe u ovakvim situacijama – kaže.

Predsjednik Zoran Milanović od naših sugovornika dobio je prolaznu ocjenu za svoj “nastup” u ovoj krizi.
- Njegova komunikacija je osebujna. A u ovom slučaju bila je usklađena kontekstu – kaže Borčić.

U kakvoj je komunikatorskoj formi premijer Andrej Plenković, pitali smo Macana koji je jedno vrijeme bio Plenkovićev posebni savjetnik za strateško komuniciranje.

- Uporan je u negiranju dojma, a u kriznoj situaciji morate reagirati na dojam. Ne samo na činjenice – kaže.

Nikolina Borčić smatra da je premijer Plenković podcijenio činjenicu da je upravo on jedan od ključnih kreatora javnog dojma.

- U prvih par dana krize on je trebao u svakoj rečenici kazati što je napravio i što će sljedeće učiniti. Naprosto je trebao strateški bolje posložiti teme, tako da ne upada u žrvanj: je li nešto samo dojam (ili i fakt). Jako je podcijenio i publiku i kontekst. Ali to je tipično za hrvatske političare koji živi u svojim uskim nišama i do kojih jako teško mogu doprijeti mišljenja drugih ljudi – kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:57