TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Imat ćemo civiliziran prijenos vlasti. Škoro? Vodi neprimjerenu huškačku kampanju‘

- Ovo su zadnji trzaji vlasti koja se noktima drži za to da ne dođe do promjene, ali doći će, rekao je Tomašević
Tomislav Tomašević
 Damir Krajac/Cropix

Gradonačelnički kandidat za Zagreb Tomislav Tomašević, predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin, koordinatorica programske grupe za zdravstvo Daniela Širinić i članica grupe Žarka Rogić predstavili su program Možemo! i Zagreb je naš! za zdravstvo.

Tomašević je ukazao na nedostatke pristupa zdravstvenoj zaštiti mnogih građana Zagreba. Loša je rasprostranjenost i bolnica, istaknuo je Tomašević.

- Na Vrbanima je 15 tisuća stanovnika, a samo je jedna liječnica opće prakse koja obavlja preglede u zgradi mjesnog odbora. Bolnice su smještene uglavnom u sjevernom dijelu grada. Nemamo nijednu u Novom Zagrebu. U cijelom Novom Zagrebu je samo jedan biokemijski laboratorij, u Sigetu. Zdravstvena zaštita je nejednako raspoređena i mnogi nemaju adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti. Istočni dio grada sada ima otežani pristup jer je KB Dubrava sada covid bolnica. Hitna pomoć mora voziti ljude u druge, dalje bolnice, rekao je Tomašević.

Ivana Kekin se osvrnula na dostupnost skrbi za mentalno zdravlje u Zagrebu, koja je neadekvatna i nije u skladu s potrebama. Potreba za skrbi za mentalno zdravlje se uslijed pandemije koronavirusa dodatno povećala, ističe Kekin.

Novinari su upitali Tomislava Tomaševića koliko mu znači što im je stranica Komunisten.de dala podršku.

- Nemam pojma da nam je ta stranica dala podršku, rekao je Tomašević.

Osvrnuo se i na sljemensku žičaru.

- Jedan od projekata koji ćemo revidirati će biti žičara, a onda ćemo vidjeti i što je sa zemljištem na Brestovcu.

Novinari su ga upitali o navodima da žičara nije sigurna.

- Više puta sam govorio da požurivanja otvaranja žičare ne smije biti. Vlasti na odlasku je bilo u interesu da otvore žičaru prije izbora. Stiskali su za dozvole... Prioritet je da je žičara potpuno sigurna da bi mogla biti otvorena, a mi ćemo napraviti reviziju cijelog projekta da vidimo kako je došlo do ovog poskupljenja i tko za to treba odgovarati, rekao je Tomašević.

Osvrnuo se i na svog protukandidata u drugom krugu lokalnih izbora, Miroslava Škoru, i njegovu ideološku retoriku u kampanji.

- Volio bih da se birače motivira, a ne mobilizira. Ova huškačka retorika nije primjerena za kampanju u 21. stoljeću. Mi ćemo i dalje voditi pozitivnu kampanju. Govorimo o zdravstvenoj zaštiti, stanovanju... Vjerujemo da ljudi žele da se problemi rješavaju, drugi tabor se ne bavi gradskim problemima niti ih to previše zanima...

Škoro je na jednoj od debata govorio o spalionici biološkog otpada.

- Nisam uspio dokučiti o čemu je riječ, kakva je to spalionica biootpada na Mirogoju. Čekam da me netko informira o tome. Škoro je ranije rekao da će postepeno zatvoriti spalionicu komunalnog otpada. Misli se na nešto što je Bandić najavljivao 15 godina. U tom smislu spalionice u Zagrebu nema, ja ne znam o čemu on priča, zaključio je Tomašević.

Još uvijek stoji kod svoje izjave da bi gradski pročelnici trebali dati svoj mandat na raspolaganje.

- Stojim pri tome da bi bilo korektno da daju mandat na raspolaganje. Ureda neće biti 27 nego cca 15, o tome ćemo govoriti u Gradskoj skupštini. Neki su već pročelnici sami najavili ostavke. To će biti civilizirani prijenos vlasti kako i treba biti. Očekujemo suradnju u tome, neki dobro rade... Naravno da ima šanse da neki ostanu na svojim funkcijama. Spomenuo sam pročelnicu stručne službe gradske skupštine. Ona je izglasana konsenzusom skupštine, a ta je služba naknadno prebačena u Gradsku upravu. Zanima me mišljenje cijele Gradske skupštine i ne bi trebao gradonačelnik biti taj koji isključivo o tome odlučuje.

Tomašević ulazi u sustav koji 20 godina nije mijenjan i ogroman je. Odgovorio je na pitanje hoće li se moći nositi s time.

- Zagreb ima taj broj ljudi. Ima ljude koji su sposobni, pošteni, imaju znanje i mogu pomoći radom da Zagreb konačno počne rješavati probleme. Mogu li ja izdržati pritiske? Pa ja se već 15 godina borim protiv interesne klike u Zagrebu i da nisam to sve izdržao, ne bih bio ovdje. Mogu to, ali ne sam, mi to možemo zajedno. Nemam sumnji oko toga. Nije još gotovo, drugi krug je pred nama. Pozivam građane da izađu i naprave taj mali korak da se Zagreb konačno riješi korupcijske hobotnice. Ovo su zadnji trzaji vlasti koja se noktima drži za to da ne dođe do promjene, ali doći će.

Na pitanje misli li da bi Škoro zadržao postojeći sustav, Tomašević odgovara:

- Mislim da da.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:36