KONTROLA PRIJE ŠKOLE

Fuchs o testiranju učenika: ‘Tko želi lagati, vjerojatno hoće. To je na štetu samoga djeteta‘

Ipak vjerujem da će većina roditelja postupati pošteno, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja

Radovan Fuchs

 Damir Krajac/CROPIX

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prije sjednice Vlade razgovarao je s novinarima. Odgovarao je na pitanja o testiranju učenika.

On naglašava da je glavni i osnovni cilj ove mjere ukidanje samoizolacije i da se učenici vrate u škole.

“Učenici koji su pozitivni da ostanu kod kuće, a svi ostali su u školi”, rekao je ministar. “Zemlja smo s najmanje sati i dana provedenih u online nastavi”, kaže Fuchs.

Dodaje i kako je više od 10.000 učenika u samoizolacijama, a vjeruje kako je broj i puno veći od toga jer je broj toliko velik da se ne može pratiti, prenosi N1.

Ministar kaže da se mjera uvodi kako bi djeca bila što manje na online nastavi. "Mislimo da je ovo dobra mjera. Radi se o ukidanju praktički samoizolacije za učenike. To nije mjera sprečavanja širenja zaraze, nego ukidanje samoizloacije u školama", izjavio je.

Prema Fuchsovim riječima, “primijenili smo originalnu metodu”, a ministar dodaje i kako je dobra ideja da škole roditeljima dijele testove i da se djeca testiraju kod kuće te oni koji budu pozitivni ostanu kod kuće. Moguće je da netko bude pozitivan i sredinom tjedna, a u tom slučaju razrednik ili učitelj obavještava roditelje da se i ostali učenici iz tog razreda testiraju.

Ministar je objasnio i da se neće uzimati bris duboko iz nosa, nego negdje s polovice nosa, ali da će se informacije o tome dobiti od HZJZ-a. “Kreće onoga časa kad budemo imali raspoloživu količinu koja se može distribuirati. Radi se o nabavci 3 milijuna testova”, kaže ministar dodajući da cijeli postupak ide preko Robnih rezervi.

“Ne postoji ta mjera, ali ja vjerujem u roditelje. Vjerujem da će svi u interesu djece, da djeca idu u školu… Tko želi lagati, vjerojatno će lagati. To je na štetu samoga djeteta i na njihovu vlastitu sramotu”, rekao je ministar na pitanje hoće li biti moguće kotrolirati rezultate testova, a dodao je i kako vjeruje da će većina roditelja postupati pošteno, prenosi N1.

Što se tiče dječjih vrtića, Fuchs kaže kako je ovo “poprilično opsežna operacija” te da u prvom koraku nije bilo mogućnosti pokriti i vrtiće. “Kompliciranije je i uzimanje uzoraka s tako malom djecom. Ajmo vidjeti hoće li cijela priča donijeti rezultate”, kaže.

Ministar dodaje kako još ne zna koliko će mjera u konačnici koštati. Prema procjenama, testovi će biti oko 10 milijuna kuna, a ukupno bi na mjeru moglo otići i do 20 milijuna kuna. “Vjerujemo da će to biti bitno manje”, kaže Fuchs.

Na pitanje hoće li biti natječaja za nabavu testova, ministar odgovara kako se to pitanje treba postaviti Robnim rezervama. “Ne nabavlja Ministarstvo, to su strateški materijali koji se nabavljaju kroz sustav Robnih rezervi”, kaže.

Još ne zna kad će početi testiranja, ali se zna da će roditelji ponedjeljkom prije nastave testirati djecu i bilježiti rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:03