POLIMAC PREPORUČUJE

Film kultnog redatelja neke zemlje su zabranile. Mi smo ga pogledali, evo dojmova

‘Benedetta‘ je premijerno prikazana 2021. u Cannesu te se zbog sadržaja vrlo brzo susrela s kontroverzama i zabranama

Virginie Efira kao Benedetta u istoimenom filmu

 Supplied by LMK/IPA/IPA/Profimedia

Nakon što su i publika i kritika 2016. odlično primile "Elle", nizozemski redatelj Paul Verhoeven odmah se bacio na svoj sljedeći projekt. U konkurenciji su bila tri - adaptacija njegove knjige o Isusu Kristu, priča o francuskom pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu i film čija je radnja smještena u srednjovjekovni samostan.

Njegov producent Saïd Ben Saïd rekao je u travnju 2017. godine da se Nizozemac odlučio za treći - tada naslovljen "Blagoslovljena djevica".

Verhoevenov dugogodišnji suradnik Gerard Soeteman angažiran je da publicističko djelo "Nepoćudne radnje: život lezbijskih opatica u renesansnoj Italiji" američke spisateljice Judith C. Brown pretvori u filmski scenarij. Soeteman se, međutim, kasnije distancirao od projekta jer je smatrao da je prevelik fokus stavljen na seks. Scenarij su u konačnici dovršili Verhoeven i David Birke, scenarist "Crne knjige", filma koji je prethodio "Elle" te koji je označio njegov povratak u Europu i povratak filmu nakon šestogodišnje pauze.

Priča "Benedette" prati život Benedette Carlini, časne sestre koja je živjela u 17. stoljeću te koja je patila od uznemirujućih religioznih i erotskih vizija.

Film je premijerno prikazan 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu te se vrlo brzo susreo s kontroverzama zbog svog sadržaja. Rusija i Singapur zabranili su prikazivanje filma zbog načina na koji je u njemu prikazana Katolička crkva, scena koje vrijeđaju osjećaje vjernika te zbog scena lezbijskog seksa između časnih sestara.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o opusu nizozemskog provokatora Paula Verhoevena i "Benedettinom" mjestu u njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:13