IZVODI HIT ‘HALO‘

Do jučer potpuna anonimka, danas pjevačka senzacija koja hara top-listama: ‘Zapamtite mi ime!‘

Mlada Šokica, Ivana Crnković je iskusna plesačica, a odnedavno i pjevačica. Njezin ‘Halo‘ je najslušanija pjesma u zemlji

Rijetko se događa da neka debitantska pjesma u prvom tjednu od objave skoči na treće mjesto top-liste 40 najslušanijih pjesama u zemlji. Još rjeđe se događa da u sljedećem tjednu skoči na drugo, a u trećem zauzme prvo mjesto liste. A baš je tako bilo s pjesmom "Halo”, koju izvodi Noelle.

Noelle je Ivana Crnković, mlada Slavonka, zgodna 32-godišnja Šokica. Rječita je, simpatična sugovornica i iznimno vrijedna radnica. Plus, ima u današnje vrijeme rijetku vrlinu - optimistična je.

Energičnu mješavinu popa i r'n'b-ja, pjesmu koja se vrlo brzo uvuče u uho, a spot tjera na ples, napravila je u suradnji s Ivanom Zečićem Zetzom i Miroslavom Zečićem koji potpisuju glazbu, tekst, aranžman i produkciju.

- Uvijek se nadaš pozitivnom kad kreneš u ovakvu priču, nadaš se da će biti dobro, ali da će ti pjesma dospjeti na prvo mjesto liste, ni ne pomisliš. Meni je bilo bitno to što se meni osobno sviđa, što je Zetzu bilo zanimljivo - kaže Noelle i dodaje:

- Ipak sam ja nepoznata.

image
Danijel Soldo/CROPIX

Ta rečenica nije baš sasvim točna. Točno je da je "Halo" njezin pjevački debi kao Noelle, no Ivana se već dugo kreće u showbizz vodama. Ona je iskusna plesačica, a prije više od deset godina imala je i kratak izlet u pjevačke vode.

- Nakon što je Franka Batelić s dečkima iz AliBija napravila singl, oni su odlučili uzeti trećeg člana i napravili audiciju na kojoj su izabrali mene. Ta je priča trajala nekoliko mjeseci 2010. godine, a onda se bend raspao, dečki otišli svatko svojim putom - prisjetila se Noelle. Ona je tu istu godine provela kao jedna od 15 plesačica u projektu Topstars. Taj zabavni show koji su predvodili Indira Levak, Tony Cetinski, Franka Batelić i Luka Bulić održao se u nekoliko naših gradova i privukao golemu publiku.

image
Danijel Soldo/CROPIX

Poduzetnica već 10 godina

- Tražili su 15 plesača, a prijavilo se mnoštvo ljudi iz cijele zemlje. To mi je bila prva audicija u životu, odlučila sam otići bez previše očekivanja, s mišlju - idem probati, ako ne uspije, nije kraj svijeta. Takva sam inače u životu, smatram da je svako iskustvo bitno - objašnjava Noelle koja doista pleše od malih nogu.

Njezin tata Berislav bio je u poznatom OK Bandu kojeg se mnogi sjećaju po pjesmi „Kadilak”, a dana svira s OK Clubom. Mlađa sestra Erika također želi baviti se pjevanjem. Mama Sanja, pak, preferira slikarstvo, iako ima dobar glas.

- Oduvijek smo pjevali i plesali po kući, pričali o tome, živjeli s tim - priča Noelle koja u osnovnoj školi "s legicama presnimavala videospotove" pa su dekonstruirale koreografije slavnih pjevačica poput Britney Spears i uvježbavale ih.

image
Danijel Soldo/CROPIX

- Bilo mi je precool vidjeti gomilu plesača, strašno atraktivno - smije se.

Roditelji na nastupima

Silno je željela trenirati ples, ali baš MTV jazz dance ili barem nešto blisko tom plesnom stilu. Kada je krenula u srednju školu, ukazala se prilika da se ozbiljnije posveti plesu. Naime, poznata trenerica i koreografkinja Lidija Iveković i Dinko Zec tada su imali plesni studio Magic u Osijeku. Ivana se upisala i krenula učiti i brusiti talent. Išla je i na hip-hop, htjela je vidjeti i probati što više toga, što više plesnih varijanti. Nakon završetka Topstarsa i raspada benda, skupila je hrabrost i u svojem rodnom gradu odlučila otvoriti svoj plesni studio Illusion, posvetiti se u potpunosti vještini s kojom je odrasla.

image

Danijel Soldo/CROPIX

- I evo, trajemo 10 godina. Ušla sam u to stvarno srčano, htjela sam napraviti nešto svoje. Probavala sam u međuvremenu raditi i nešto s glazbom, imala dvije pjesme, ali to nije bilo to. Očigledno je nešto nedostajalo, nisam valjda bila sasvim u tome.

Uz sve, Ivana je uspjela završiti i Ekonomski fakultet, no to znanje koristi joj uglavnom za vođenje vlastitog posla.

- Barem su mama i tata mirni - šali se i dodaje:

- Nikad nije bilo nikakvog pritiska s njihove strane. To što smo oduvijek u glazbi mi je zapravo bio pravi blagoslov jer sam imala potpunu podršku. Uvijek su bili uz mene, čak i ako je bio neki glupi nastup od dvije minute, oni bi me došli gledati. Presretni su i ponosni na mene već zbog onog što radim zadnjih 10 godina. Uostalom, mama i danas ide na natjecanja sa mnom.

Ivana priznaje još nešto: iako se prije nekog vremena odselila iz roditeljskog doma i živi s dečkom, mama često rješava pitanje ručkova i večera.

image


Danijel Soldo/CROPIX

- Kada ne stignem sama nešto kuhati, znam da mogu računati na maminu kuhinju. Blizu smo, pa pobjegnem kod nje - kaže i otkriva da kao svaka prava Slavonka voli tradicionalnu kuhinju, spominje kulene i seke, a ni slatkiši joj nisu mrski.

- Poanta je u raznovrsnosti i u količini. Nije da baš pazim na svaki zalogaj, no trudim se ipak jesti zdravo. Ipak ja svaki dan potrošim gomilu kalorija. Uvijek sam svjesna da moji mišići trebaju pravo gorivo.

Nije lako preživjeti

U proteklih godinu dana, priznat će, nije bilo baš lako preživjeti. Gledano poduzetničkim očima, bila je to čista katastrofa - od lockdowna do ponovnog uhodavanja posla, pa ponovnog prekida reada zbog strožih protupandemijskih mjera baš kada su se projekti i redovne aktivnosti uhodale. Radila je i online treninge, održavala komunikaciju sa svojim učenicima.

image
Danijel Soldo/CROPIX

- Sada bismo mogli nešto početi s rekreativnim grupama, no to je poprilično komplicirano i vidjet ćemo što ćemo i kako dalje. Iskreno, dobro je da se prije uštedjelo nešto novca, a ponekad uleti i neki projekt za spotove ili nastup - objašnjava i dodaje:

- Trenutno je jako teško, kao i u svakom poslu, jer treba od nečeg živjeti. Teško mi je i zato što mi nedostaju ljudi, nedostaju mi moje grupe, zabava s njima. Uostalom, to je i ono zbog čega sam željela raditi ovo što radim.

image
Danijel Soldo/CROPIX

Ivana inače u svom studiju ima različite grupe - gušta upoznajući djecu od četiri godine sa svim ljepotama pokreta, radeći s rekreativkama koje plešu jednostavno zato što ih to veseli, ali i s naprednom grupama s kojima radi nastupe, kreira videospotove, plesne i one za različite izvođače. Surađivala je s bendom Krankšvester, upravo se dovršava spot Vanne i Kamenyja na kojem je radila. Njezine koreografije i grupe već godinama odnose nagrade na natjecanjima. Tako je Illusion osvojio treće mjesto na najvećem svjetskom plesnom natjecanju DWC, u konkurenciji od čak 8000 plesača 2015. godine, 2019. su dobili zlata za koreografije, a prošli su u prvih deset i za prvenstvo 2020. koje je trebalo biti održano u Rimu, ali ga je korona, kao i sve drugo, odgodila.

Ivana je dugo razmišljala o spoju plesa i pjesme, nešto kako to radi fantastična J. Lo. Dugo nije pjevala, a želja da pusti glas bila je sve jača, a stvari su se lijepo poklopile jer je 2019. godine na CMC festivalu susrela Zetza.

image
Danijel Soldo/CROPIX

- Mi se znamo od malih nogu. On je rodom iz Osijeka, njegov je tata svirao s mojim tatom. Povezani što se tiče glazbe i svega, ali godinama se nismo vidjeli. On je na CMC išao s Igorom Delačem predstavljati novu pjesmu, a ja kao plesačica i koreografkinja za Meri Andraković. Kako se bacio u produkciju, objasnila sam mu što bih voljela raditi. Rekla sam da imam svoj plesni studio, plesače, ma i da sam kostimografkinja... Svidjelo mu se i vrlo brzo smo krenuli ostvarivati tu ideju - govori Ivana.

Čekali dozvolu Stožera

- A onda je krenula korona i razni drugi problemi tako da smo s realizacijom cijele priče oko 'Halo' počeli krajem prošlog ljeta, početkom jeseni.

image



Danijel Soldo/CROPIX

I spot za pjesmu koji na YouTubeu ima više od 40.000 pregleda i mnoštvo oduševljenih komentara snimljen je u neobičnim uvjetima. Cijela ekipa, 15 plesača, vrijedno se pripremala. Imali su dogovoren datum snimanja u prosincu 2020., tehniku, lokaciju...

- Onda su uvedene nove, strože epidemiološke mjere, sve se zatvorilo krajem studenoga. Bilo je kaotično, u jednom trenutku smo pomislili kako ništa od toga neće biti. Ipak smo na kraju uspjeli dobiti potvrde Stožera i dozvolu da napravimo spot, iako uz dosta ograničenja - kaže pjevačica.

Naravno da je uspjeh njezina prvijenca dao krila i njoj i cijeloj njezinoj ekipi. Zato već, opet u suradnji sa Zetzom, planira uskoro izbaciti novi, drugi singl.

image
Danijel Soldo/CROPIX

- Motivirani smo, pozitivni i željni novih projekata i ideja. Držat ćemo se i dalje popa i r'n'b-ja koje najviše volim. U stvari, volim glazbu s kraja 90-ih početka 2000-ih, ona mi je oduvijek vrh. U tom smjeru želim ići uz, naravno, touch 2020-ih - govori optimistična Ivana i obećava da će i druga njezina pjesma biti plesna, vesela.

- Pa dolazi nam proljeće, a brzo i ljeto. Svi se nadamo da će biti bolje i svima nam treba malo ritma i gušta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 18:01