NAPETA SITUACIJA

Dicmo, dan nakon potopa: ‘U naguravanju su mi kćer oborili na stijene, bilo je i oružja i 50 policajaca. Sve je snimljeno!‘

‘U naguravanju su mi kćer oborili na stine, bilo je i oružja i pedeset policajaca. Sve je snimljeno!‘
 Ante Čizmić/Cropix

Dan nakon bujične poplave, Dicmo izgleda kao mjesto na ušću rijeke što se račva u dva rukavca. Protiču ispod dva niska mosta koja su građena tako da su nabujale vode Suvoje, ponornice iznad mjesta koja kadikad za velikih kiša stvara potoke, umjesto da ih propusti zapravo zaustavila, piše Slobodna Dalmacija.

Cijelu nedjelju mjesto se borilo s vodom, ali do na večer su se neki među njima uspjeli i posvađati tako da je uredovala i policija. Tražio se krivac i krivac se, ako je suditi po onome što tvrdi općinska vlast, i našao. Prozvani su se osjetili Petar Maretić i Duško Gabrilo čije kuće su i među petnaestak koje su najviše stradale pa su nas, osim prosušene glavne ceste kroz Dicmo, tzv. D-1, vatrogasnih i policijskih vozila, upravo njih dvojica dočekala očajni i revoltirani.

- Sinoć je ovde bilo naguravanja, kćer su mi oborili na one stine tamo, bilo je i oružja i pedeset policajaca. Svi na me. Sad ću ja podnit kaznenu prijavu. Sve je snimljeno. Govore da sam ja zatrpa tok šta nije istina jer ja san samo tija ogradit taj potok i o svom trošku san pripremija kamenje za to, to je bilo dogovoreno još za bivše vlasti i činjenica je da je most tribalo proširit – uzrujan je Maretić, inače istoimenik načelnika Petra koji je na čelo općine došao kao kandidat Nezavisne liste mladih na prošlim izborima.

image

Petar Maretić, kojemu je voda prodrla u kuću

Ante Čizmić/Cropix

Vi ste njegov imenjak i prezimenjak?

- Jesan i sramoti mi ime i prezime.

Zašto?

- Zato šta je lažeta, loš čovik i lažov. Zavađa ovdi ljude i laže.

Mlad je, govore da je dobar.

- Je, i ja san mislija i glasa san za njega, a sad mi je krivo.

Jeste rođaci?

- Bili smo, više nismo – ljutito će dok nas vodi u kuću i pokazuje koliko mu je stradala.

Od vjetra i šuma brzaca napinjemo se da ga čujemo.

- Kad on govori da se ovo dogodilo zbog neodgovornih pojedinaca, a to san po njemu ja. Mene je prozva.

Pa jeste li?

- Nisan, eno sad bager miče to kamenje. Kriv je most u kojega nije ugrađeno dovoljno cijevi i oni tamo preko puta šta sad viču po meni, oni su se proširili i suzili korito, a sinoć je bilo tu vike samo na mene – upire prstom u kuće preko puta.

Uz cestu su dva policijska vozila, valjda za svaki slučaj.

- Evo dovde je voda bila, spašava sam ka lud, nisu došli dat ruke, a samo da su deset minuti ranije priskočili, falilo mi je još deset vrića i bija bi spasija sve, a ovako žena mi je tu pala, pumpu sam upalija, nabrzinu sam pumpa... Al' neće niko da dođe, to su zločesti ljudi – ogorčen je dok gazimo po blatnjavim pločicama kužine među namještajem podignutim na improvizirane potpornje.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Sve mi je upropašteno. Zar ja nekome smetam? Eno, reka sam ako ćeš rušit roštilj jer smeta, sam ću ga srušit. A da vidite tek doli kod Dule, njemu je najveća šteta u selu. Niko mu nije priskočija, čovik ima dicu, dvi kuće uništene skroz. Sad i njemu govore da je sam kriv, a zapravo je i doli kriva gradnja tog mosta. Ženi i dici mu je načelnikova žena slala poruke da im je to zato šta su glasale za HDZ, ma grozno, je li to način, kakve veze sad ovo ima sa strankom – pita Maretić i uputi nas niže niz Kraj što je naziv za ulicu i naselje.

Zbilja, kod Duška je voda prodrla gotovo po metra u modernu dvokatnicu te još jednu do nje, isto njegovu. Pored potopljenih ogoljelih grabova je dječji trampulin. Viri iznad vode kao da je omanje polje kamenica u Stonskom zaljevu. Zečji nasipi su tu, ali voda ih je preskočila. Kao furija je provalila u kuću, razvalila sve, u rastrojstvu ostavila pustoš poput poludjele žene i uz huku se povukla dalje.

image
Ante Čizmić/Cropix

- A šta ću van reć, gleda san kako to raste, dozivali smo pomoć cili dan i niko da nam dođe. Pa to nije u redu. Pogledajte mi kužinu, to je bija san snova, tisuće kuna sam uložio...

Tužno je gledati nered, prljave vlažne podove predivnih pločica i počupan laminat, prljavštinu iznad koje sada strši i ne uklapa se moderan televizor velikog ekrana. Kuća je nova, vidi se. Duško nas vodi i pokazuje dokle je sve bila voda.

- Ovo je bija rimski most, ali tribalo je proširit otvore za ovaj slučaj. Tu bi bilo vode dvaput godišnje kad bi pale kiše, a jučer je bilo sve ovo puno, svee... Grabili smo sami, dica, žena, ja...

Imate puno dice?

- Je, iman sedmoro, ja ka Mel Gibson. Šta ćeš, kad su vatrogasci došli bilo je sve gotovo. A gledaj je, to je bila prekrasna kuća, ka crkva. Imali smo samo kante i jednu pumpicu. Pola noći san bija u vodi do pasa. Niko, niko nije doša. To je stoka, razumiš ti mene. Znači, zva san ih deset puta, izvlače se da su imali na druga mista ić – razočaran je domaćin.

Koje su to poruke letile na mobitel, čuli smo nešto - znatiželjni smo.

- A evo pročitajte – pokazuje nam Duškova kćer.

- Ovo je ona meni sinoć poslala na mesindžer i posli me blokirala. Kakvi ste tako van je i tribalo jer ste vi 'potrkuše' i 'pivčuše', napisala je. To je ovi načelnik prije njega. Mi smo njoj samo rekli da nan niko nije doša, a ona nama vako – zgražaju su Duškove kćeri i supruga.

Pravi skandal u malome mistu poznatom po doskočici Di cmo, tu cmo.

image

Duško Gabrilo

Ante Čizmić/Cropix

Bogme, di smo - pitamo nešto kasnije mladog načelnika Petra Maretića koji ima spreman odgovor na sve prigovore pa i više od toga.

- Nisam bio sinoć pred kućom mog imenjaka i ne znam što se dogodilo, ali znam da je zatrpavanje korita prouzročilo prelijevanje vode i u to nema sumnje. Na to sam i ranije ukazivao. Ukazivao sam ja puno ranije i odgovornima iz Hrvatskih voda da će se ovo dogoditi, a oni su meni tvrdili da je Suvoja oborinska voda. Ma kakva oborinska voda? To je izvor i prouzročio je bujicu, četiri dana prije kiše smo snimali dronom cijelo područje, bilo je jasno da se prelijeva.

A što se tiče Gabrilovih, nisam mogao do njih jer smo procijenili da treba spašavati čovjeka u autu. Inače, njihova kuća je jedina ispod razine ceste i nije im praktično bilo spasa. Njihova kuća je najviše poplavila. Šire se dezinformacije, prioritet je bio izvlačenje auta. Odmah čim smo tog gospodina izvukli iz auta i odveli ga na sigurno, rasporedio sam snage po Dicmu na nekoliko lokacija, jedna je Gabrili, druga Maretići, treća Grenada i četvrta Krušvar – nabraja načelnik izvježban jer od jutra je dao izjave za gotovo sve medije.

image
Ante Čizmić/Cropix

Angažirao je, kaže, poduzetnike da donose nulu i žalo, tovarili ih u vreće i to u preko tisuću i po vreća koje su rasporedili uz D-1 i u zaseoke. Imali su njih pedesetak sastanak i preraspodijelili se, dodatno se ojačali.

- Obišao sam čitavo Dicmo i do jedan u noći smo rješavali te nasipe. Imam ispis poziva ako nekoga baš zanima, u deset i trideset ujutro sam kontaktirao vatrogasnog zapovjednika i pitao ga šta se događa, pitao sam ima li dojava. Rekao mi je da nema, osim jedne. Onda su stigle još neke, auto je bilo u zaseoku Sičani, upalo je u bujicu. Danas ujutro smo imali sastanak stožera civilne zaštite, najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava.

Poplavljeno je oko petnaest kuća, pretežno podrumski prostori, bile su poplavljene i neke županijske i lokalne ceste, njih oko pedeset posto, a cestu u Ercegovcima smo zatvorili jer se jedan dio urušio. Dogovorili smo uklanjanje uzurpiranog dijela bujice gdje je nepoznati počinitelj zasuo kanal.

To je taj vaš imenjak i prezimenjak - zaskočimo ga.

- Tako kažu, al' ja ga nisan vidio.

On govori da ništa nije kriv, upire prstom u susjede i tako.

- Ne znam detalje među njima, tamo ne živim, ne znam kad se šta dogodilo. Pretpostavljam i čuo sam priče, ali dijelom on jest neodgovaran pojedinac. Skroz je zaravnao kanal. Slažem se da nema dovoljno cijevi ispod ceste, ali protok vode je sužen zbog iste te osobe koja je protok zatrpala. Znači, ja ne mogu tvrdit da je on zatrpao jer ga nisam vidio – mudro će načelnik.

- S druge strane, glavni cjevovod ide metar od ceste, znači sad bih ja bio budala kad bi naredio da bager kopa i s druge strane. Dakle, to nema veze s njegovim susjedima. Ali sve barijere koje uočimo da su prepreka bujici ćemo ukloniti. Kako se, prema kazivanju mještana, ovakva situacija nije dogodila zadnjih sto godina, moji prethodnici nisu vodili računa o uređenju toka bujice. A ja sam ovu situaciju predvidio prije tri mjeseca kad sam razgovarao s nadležnima iz 'Voda' i 'Šuma', bili su upozoreni šta će se dogodit – priča Maretić i dodaje bizarnost da su baš u prošli petak donijeli odluku s nadležnima iz Hrvatskih šuma o ovom uklanjanju koje se danas odvija kod kuće onog ljutitog mu prezimenjaka.

- U četvrtak sam digao dron i sva četiri dana sam ga dizao da bi snimao kako bi nadležnima iz Voda moga pokazat o čemu se tu radi. Jer, uređenje toka bujice sam stavio u proračun za 2022. godinu. Hidrolozi su trebali donijeti riješenje. Uvidjeli smo da ta naša bujica nije ucrtana kao izvor jer u 'Vodama' smatraju da su to oborinske vode, a prema pričama mještana i nas koji znamo da se to redovno aktivira, to je izvor bujice i trebalo bi ga uvrstiti u hidrološke mape.

Jer već su u Austro-ugarskoj to znali, kaže Maretić, ta Suvoja je ucrtana u njihove mape što je on sam pronašao. Smatra da su mještani Dicma danas žrtve nemara njegovih prethodnika na vlasti jer da se mjesto uredilo bujica bi samo protekla i ništa i nikoga ne bi dotaknula.

A ovako, razlila se po cijelom polju uokolo Dicma pa područje ispod zaseoka Radići u ponedjeljak izgleda kao da će svaki čas niknuti riža.

image

Petar Maretić

Ante Čizmić/Cropix

A šta ćemo mislit o onoj mesindžer prepisci vaše supruge s Gabrilima?

- Ma, rekao sam ženi da se ne miješa, nije mi drago što je tako postupila - priznaje načelnik.

Nije mu baš drago što je došlo do svađe.

- Ali čim nešto ideš radit i mijenjat, odmah imaš neprijatelje - zaključi za kraj.

Možda, ali kad je nevolja poput poplave, ljudi se obično uhvate za ruke. A u Dicmu, di cmo, tu cmo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:49