BRIEFING: TONČI PEOVIĆ

‘Broj putnika u domaćim zračnim lukama mogao bi biti i lošiji nego lani, a na pomolu je i rast cijena karata‘

Peović otkriva kako će u narednih nekoliko mjeseci u Zagrebu biti osnovane dvije male privatne aviokompanije s jednim zrakoplovom
Tonči Peović
 Screenshot, Briefing

“Broj putnika u hrvatskim zračnim lukama ove bi godine mogao biti kao i prošle ili čak nešto lošiji. Nada da će ove godine doći do oporavka temeljila se na cijepljenju koje nažalost u cijelom svijetu kasni“, predviđa u emisiji Briefing Tonči Peović, predsjednik Udruženja zračnog prometa koje okuplja sve hrvatske aerodrome i avioprijevoznike.

On je i direktor zračne luke Brač te dugogodišnji menadžer u avijaciji koji je vodio nekoliko aerodroma. Prošle je godine preko svih hrvatskih zračnih luka prevezeno 2,2 milijuna putnika što je pad od 81 posto u odnosu na predepidemijsku 2019. kada ih je bilo 11,5 milijuna. Peović smatra da će trebati 4 do 5 godina da se zračni promet u svijetu i kod nas vrati na brojke iz 2019.. Podržava što skorije uvođenje tzv. covid-putovnica koje će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ga je preboljela ili da je dobila negativan rezultat testa. Prema njegovom mišljenju do kraja iduće 2022. godine propast će polovica aviokompanija koje danas postoje na svijetu.

„Očekujem da će prvo Europa pa onda i SAD zračnim prijevoznicima uskoro uvesti ekološke takse zbog emisije CO2, a tu će cijenu na kraju platiti putnik. Cijene karata bi mogle značajno rasti, ali to će biti i poticaj aviokompanijama da se restrukturiraju i usvoje nove tehnologije koja će biti prihvatljive za okoliš. Neke od njih se već ispituju i vjerujem da ćemo u narednih deset godina imati avione pokretane vodikom ili amonijakom“, govori Peović.

U vezi najavljenog dolaska Ryanaira u Zagreb ističe kako su tijekom proteklih nekoliko godina francuski koncesionari na zagrebačkoj zračnoj luci podigli cijene aerodromskih usluga koje stoga niskotarifnim prijevoznicima nisu bile prihvatljive.

„Iznenadila me ove odluka jer Ryanair zračnoj luci donosi znatno manje prihoda po putniku, manje od 10 eura umjesto 20 pa čak i do 30 eura koliko su plaćale neke kompanije“, kaže Peović. Otkriva kako će u narednih nekoliko mjeseci u Zagrebu biti osnovane dvije male privatne aviokompanije s jednim zrakoplovom. Iza jedne stoje njemački, a druge hrvatski kapital.

U našem okruženju nedavno su ugašeni nacionalni avioprijevoznici u Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Croatia Airlines, kazao je Peović, ima velikih financijskih problema, ali zato ima vrlo vrijedan proizvod, a to je sigurno sjedalo u zraku jer ima odlične pilote , izvrsno održavane avione, i dobru mrežu povezanosti. CA, dodaje, ima brand, ali mu je potreban preustroj kako bi imao bolju popunjenost zrakoplova. Dugoročno rješenje za CA je, smatra, pronalazak strateškog partnera.

„Nije dobro da su države vlasnici aviokompanija jer su one toliko izložene konkurenciji da odluke treba donositi brzo i dnevno i stoga se ne mogu čekati rasprave u Saboru nego treba imati hrabar menadžment. Državna supervizija sputava brze odluke“, zaključuje Peović koji nije oduševljen idejom da se Zračna luka Split preimenuje u Zračnu luku svetog Jeronima Dalmatinca jer mu nije poznato da se i jedna zračna luka u svijetu zove po svecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:04