POLITIČKA (NE)PISMENOST

Benčić: ‘Obrazovni sustav je dijelom takav da provodi reviziju povijesti‘; Fuchs: ‘Imamo rješenje‘

Ministar Fuchs navodi da nije protiv građanskog odgoja, te najavljuje njegovo uvođenje u sve škole kada se stvore uvjeti za cjelodnevnu nastavu
Rodolović, Benčić i Fuchs
 Jutarnji List

Da HDZ-ova vlada nije zaustavila kurikularnu reformu kako bi pridobili glasove Hasanbegovića, Esih i njihovih političkih istomišljenika, danas bi politička pismenost mladih bila znatno bolja, odnosno ne bismo se suočili s činjenicom da dvije trećine učenika koji završavaju srednje škole ne znaju da je NDH bila fašistička tvorevina.

Stav je to SDP-ove saborske zastupnice Sanje Radolović, doktorice znanosti iz područja ekonomije i profesorice na Sveučilištu Juraja Dobrile u Puli, te kandidatkinje za gradonačelnicu Pule.

Govoreći o političkoj pismenosti mladih, Radolović kaže kako i sama svjedoči da na prvu godinu studija dolaze studenti potpuno nepripremljeni s područja opće kulture i političke pismenosti.

Istraživanje političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u ožujku su proveli istraživači s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Centra za studije jugoistočne Europe na Sveučilištu u Grazu i GONG, i to na uzorku od 1122 učenika.

Ono je pokazalo da tek nešto više od polovice njih zna što je Ustav, da više od polovice ne zna da je Andrej Plenković premijer, a ne mogu ni definirati što je to oporba. Tek jedna trećina njih zna da je NDH bila fašistička tvorevina.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs smatra da će se to promijeniti kada se u sklopu novog kurikuluma napišu i novi udžbenici povijesti.

- Nadam se da će se takav njihov stav i pristup analizi povijesnih zbivanja popraviti nakon što u učionice uđu nove knjige iz povijesti rađene po novom kurikulumu koji mislim da bitno bolje pokazuje povijesna zbivanja u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu – kazao je ministar Fuchs.

Sandra Benčić smatra da je niska razina političke pismenosti kod mladih posljedica neprovođenja građanskog odgoja u školama prema čemu postoji jak otpor aktualne vlasti.

- Obrazovni sustav je dijelom takav da provodi reviziju povijesti i ne naglašava dovoljno jasno što je značila zločinačka tvorevina NDH – kaže Benčić koja za to smatra odgovornim Ministarstvo znanosti i obrazovanja, čitavu Vladu, sve one koji su cijelo vrijeme minirali kurikularnu reformu i sve onieizvan sustava koji imaju veliku moć i utjecaj na njega.

Sanja Radolović također ističe da je donošenje kurikuluma u rukama nacionalne vlasti što smatra pogrešnim.

- Trebalo bi ga decentralizirati tako da i jedinice lokalne samouprave imaju utjecaj na dio toga. U Istri se, primjerice, provodi zavičajna nastava. Svakoj regiji treba dati da svojim učenicima daje spoznaje o identitetima zavičaja – kaže Radolović i vraća se na 2016. godinu kada je HDZ, kako bi osigurao većinu bio spreman u kurikulum uvesti čak i to da je logor Jasenovac bio pozitivna pojava.

Smatra da je potrebno uvesti građanski odgoj u škole, što je SDP već ranije želio učiniti, i to upravo zato, kaže, da bi se spriječila ovakva niska razina političke pismenosti kod mladih kakvoj danas svjedočimo.

Ministar Fuchs pak navodi da nije protiv građanskog odgoja, te najavljuje njegovo uvođenje u sve škole kada se stvore uvjeti za cjelodnevnu nastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:38