KOJA RADOST

VIDEO: Morate vidjeti ove dvije pande kako uživaju na snijegu. Raduju mu se kao mala djeca

Snimka je u kratkom roku zaradila 253 tisuće lajkova, a brojni komentatori su istaknuli da su ih životinje nasmijale
 Ilustracija, Xinhua/Eyevine/Profimedia

Kako izgledaju sretne pande? Ili, da postavimo preciznije pitanje: znate li kako izgledaju sretne pande na snijegu? Na jednoj snimci, koja stiže iz Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute, smještenom u Washingtonu, možemo doznati kako: neopisivo zabavno. Snimka je u kratkom roku zaradila 253 tisuće lajkova, a brojni komentatori su istaknuli da su ih životinje nasmijale

Na snimci vidimo dvije pande, Mei Xiang i Tian Tian, kako se najprije spuštaju niz malu, snijegom zastrtu nizbrdicu, a onda se kasnije valjaju po snijegu, Ili se možda samo Mei spušta, a Tian se valja, ne znamo, jer zaista ne razlikujemo te dvije pande. No, ono što ih spaja je djetinja sreća kojom su se predale snijegu i čisto zadovoljstvo koje izbija iz njih dok se ludiraju baš kao mala djeca, bez ijedne brige na pameti.

Mnogi zapravo smatraju da pande i inače nemaju nijednu brigu na pameti i da su neopisivo lijene. O onome prvome ne znamo ništa, no druga tvrdnja je točna. Ipak treba im oprostiti: nisu krivi oni, nego njihova prehrana. U prirodi se hrane gotovo isključivo bambusom, dok im u ZOO vrtovima daju i druge stvari poput šećerne trske, rižine kaše, batata... Kako takva fina hrana može loše utjecati na njih? Zato što one nisu tipovi za bambus: tijela im nisu prilagođena da probave celulozu. Dnevno zbog toga pojedu i do 20 kilograma bambusa, ali ne pomaže: nemaju dovoljno energije da se kreću.

Drugim riječima, oni su vegani u tijelu mesoždera i zato im se populaciji loše piše, jer nemaju energije da se kreću, a kamoli da potomstvo prave. Kako provode dane? Uglavnom sjede ili leže, jedu bambus (po 40 puta dnevno) i odlaze na zahod. Zgodna panda u blizini ih nimalo ne zanima, pa im u ZOO vrtovima, da ih potaknu na određene aktivnosti, puštaju snimke drugih pandi kako se pare. Kažu da to pomaže, zbog čega još nisu izumrle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:53