ROMANTIKA

Najljepša ljubavna priča Dalmacije: Ovaj mačji par preživio je razne muke i ostao zajedno!

Od malih nogu, on je zaštitnički nastrojen prema njoj. Branio ju je od drugih mački i svu hranu prvo davao njoj

Miljenko Perlica i Dobrila

 Privatni album

Svi oni koji kažu da su prave ljubavi tužne, apsolutno su u krivu. Prave ljubavi, unatoč Balaševićevoj pjesmi, su sretne: one su razlog radi kojeg živimo i borimo se protiv svega i svih, kako bismo tu našu ljubav zaštitili. No, nije ta emocija rezervirana samo za našu vrstu - vole se i mnoge druge životinje. Među njima, svakako, i mačke.

Jedna takva ljubavna priča stiže iz Kaštel Kambelovca. Nazvali su ih Miljenko Perlica i Dobrila, kao jedan nesretni mladi par iz Kaštela. Ti nesuđeni ljubavnici su 1650. godine tužno skončali, nakon muka i peripetija u kojima su nastojali ostvariti ono što svi zaljubljeni žele - biti zajedno.

- Ovo dvoje malenih pojavilo se u selu prije dvije godine, kao mačići. Nikog nisu imali da ih zaštiti i skloni, pa su se snašli sami. Sklonili su se u kulu Kambi, pa su nekako jasno preživljavali. Mali Perlica je svoju prijateljicu pazio kao oči u glavi, iako je i on bio malen. Kad god bi im netko dobio hranu, on bi nju pustio da jede, a potom bi se on zadovoljio s onim što je ostalo. Branio ju je junački od velikih mačora - priča Anita Abramović, koja prati i hrani ovaj mladi par.

image

Dobrila s mačićima

Privatni album

Prošlo ljeto mačak je jedva preživio tešku upalu pluća. Pošto nijedno nije bilo kastrirano, na svijet je krajem godine ona donijela njihova tri mačića. Potom se Perlica opet razbolio. Ista ona upala pluća, ali ovog puta još gora. Nije bilo šanse da će preživjeti, tako je veterinar rekao.

- No, uspio je, pravo čudo. Imao je četiri razloga da živi i sigurna sam da je zbog njih ostao živ. Onda smo doznali i da je FIV pozitivan, iako meni to ne znači puno jer mu ne mogu pomoći. Vani je, ne mogu ga ni hraniti kako treba, a kamoli nešto drugo. Nemam ih gdje dovesti. Veterinarka kaže da će ga sljedeća upala pluća sigurno ubiti, a pošto živi vani, sigurno će je dobiti, to je samo pitanje vremena - priča Anita.

Objavila je apel i zamolila sve koji mogu pomoći s trajnim domom za ovih dvoje ljubavnika. Neće ih biti više od dvoje, to je sigurno, jer su u međuvremenu kastrirani i sterilizirani. No, razdvajanje ne dolazi u obzir. Anita kaže da je sigurna da bi Dobrila umrla od tuge za Miljenkom, baš kao što je i, prema legendi, plemkinja Dobrila umrla od žalosti nakon što je ostala bez svog voljenog.

- Ovo je moj pokušaj da ovim malim nesretnim ljubavnicima, ovoj čudesnoj mačjoj obitelji, pomognem da njihova ljubavna priča ima sretan kraj. Nadam se da negdje postoji netko tko će ih poželjeti, zajedno. Mladi su, nemaju još ni dvije godine, puno je vremena ispred njih i mogu nekoga usrećiti, ali i njih dvoje mogu biti još puno godina sretni - poručuje Anita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:21