SLUČAJ SPLIT

Mješanci vuka traže privremeni dom: Ne mogu biti udomljeni dok traje postupak protiv njihovog vlasnika

Što se tiče njihove genetike, ona još nije poznata, jer se tek treba obaviti genetska analiza na Veterinarskom fakultetu

Alfa

 Azil Dumovec

Iz zagrebačkog azila u Dumovcu objavili su kako dva psa, koja su im došla iz splitskog dvorišta strave, traže privremene domove. Ne mogu još uvijek biti udomljeni, jer je protiv psihijatra koji je njih i još 67 pasa držao na svojem imanju u jezivim uvjetima podignuta kaznena prijava. Sve dok postupak koji se protiv njega vodi ne bude gotov, oni ne mogu biti formalno udomljeni.

Zagrebačko sklonište preuzelo je kujicu i njena dva štenca, za koje se sumnjalo da su mješanci psa i vuka. To je još uvijek samo sumnja, jer se tek treba provesti genetska analiza na Veterinarskom fakultetu.

- Kad su nam došli, svi su bili u jako lošem psihičkom stanju i bojali su se ljudi. Jedno štene je bilo zaraženo parvovirusom od kojeg je umrlo, a drugo je preživjelo. Mami smo dali ime Alfa, a maleni je Balto. Ispočetka im je svaki susret s ljudima izazivao ogromnu nelagodu, pa smo odlučili sve raditi polako i s mnogo strpljenja.

Kad smo osjetili da su se psi navikli na našu prisutnost, naš timaritelj Ivan počeo je ulaziti u njihov boks i davati im hranu. Vjerovali su mu i iz dana u dan se kraj njega osjećali sve opuštenije. U takvim situacijama ništa se ne smije raditi na silu, pa smo strpljivo čekali da nam psi sami počnu prilaziti. Kako su postajali sve sigurniji i znatiželjniji, okuražili su se dolaziti nam. Bio je to dobar znak! Znali smo da uz kvalitetne poticaje mnogo toga mogu postići - poručili su iz Dumovca.

image

Balto

Azil Dumovec

Njihovu daljnju socijalizaciju nastavila je trenerica pasa Marija. Prvo je počela raditi s Alfom, a potom i s Baltom. Prihvatili su je kao svoju od prvog dana. Ona se oduševila njihovom željom za učenjem i brzinom kojom svladavaju nove stvari. Trebao im je samo čovjek koji će prepoznati njihov potencijal.

Alfa ima šest godina, a Balto četiri mjeseca. Oboje uređeni i spremni su za privremeno udomljenje. I dalje su oprezni, no bit će jako privrženi svojem čovjeku, pogotovo Balto koji je s ljudima iz azila počeo graditi zdrav odnos.

- Za privremene udomitelje tražimo ljude koji imaju iskustva u radu sa psima. Oni trebaju slobodu, ali i posvećenost ljudi koji će im zadavati zadatke, izvoditi ih u šetnje i s njima se igrati - poručili su iz azila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 20:18