STOP PETARDE

‘Psi i mačke jako dobro razumiju naše osjećaje i suosjećaju s našim strahovima i tjeskobom‘

Kristina Lučić, veterinarka iz Dumovca, pojašnjava kako glasni zvukovi utječu na naše ljubimce

Veterinarka Kristina Lučić

 Privatni album

Novogodišnja noć je iza nas, no i dalje se sporadično u brojnim gradovima diljem naše zemlje čuju pucnjevi petardi. Vlasnici ljubimaca zbog toga su još oprezni, jer znaju da se životinje boje takve buke, a mnoge uznemirava i miris pirotehnike. Veterinari pojašnjavaju kako, ako se životinja osjeća ugroženo radi određene prijetnje, odmah dolazi do promjena njenom u tijelu kojima se ona priprema na “borbu ili bijeg”.

- Promjene se događaju pod utjecajem hormona koji se otpuštaju na relaciji mozak-nadbubrežna žlijezda, a imaju učinak na cijelo tijelo životinje.Svrha pokretanja reakcije “borba ili bijeg” je podići razinu energije u tijelu, povećati dovod kisika, smanjiti protok krvi u dijelovima tijela koji nisu bitni za kretanje i inhibirati probavu, rast, funkciju imunološkog sustava, reprodukciju i percepciju boli, a sve kako bi se životinja zaštitila od prijetnje. Osim toga su poboljšane osjetilne funkcije i memorija. Posljednje je važno za vlasnike kako bi se znali pripremiti i ispravno reagirati na sljedeće traumatske događaje, budući da sjećanja na događaje koji su životinju dovele do stresa mogu biti toliko snažni da će životinja najvjerojatnije jednako burno reagirati u budućim sličnim ili istim situacijama. Ponekad je dovoljan samo jedan snažan negativan doživljaj kako bi životinja trajno osjećala strah ili tjeskobu radi toga podražaj - kaže nam Kristina Lučić, veterinarka iz Dumovca.

Pojašnjava kako postoje razne vrste straha. Ako je on blag, tada naš ljubimac drhti, podvije rep, skije se, dok će, ako počne paničariti, glasno lajati, kopati, grebati zidove, a može i obaviti nuždu. Može biti i izrazito tjeskoban, kada postaje agresivan, bježi i može se samoozlijediti.

- Moj je savjet da, kad nešto eksplodira vani, vlasnici ostanu mirni. Psi i mačke jako dobro razumiju naše osjećaje i suosjećaju s našim strahovima i tjeskobom, te ih projiciraju na sebe. Stoga, najbolje što možete učini je biti smireni i opušteni jer će to potaknuti vašeg ljubimca da se i on tako osjeća. Razgovarajte uobičajenim tonom i ignorirajte glasne zvukove - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:35