OPREZA NIKAD DOSTA

Znamo da psi ne smiju piti pivo, no što možete napraviti ako se to ipak dogodi? Evo savjeta

Veterinari kažu kako će se prvi simptomi trovanja pokazati već nakon pola sata od konzumacije

Ilustracija

 Jessie/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Na popisu stvari koje pas nikad ne smije okusiti uvijek je alkohol. Premda će malo koji skrbnik pri zdravoj pameti dozvoliti psu da jezik umoči u čašu piva, ponekad se događaju nezgode. Veterinari upozoravaju: pivo možda nije jak alkohol kao neki drugi, no svejedno je opasno za naše pse. Za početak, hmelj je problem. Ne zna se još uvijek zašto, no psi imaju velikih problema s njim. Kad uz to dodamo činjenicu da je to alkohol od hmelja, jasno je da je sve još gore.

Problem je i to što su psi manji od nas. Zato im treba daleko manja količina alkohola da se napiju ili da im to bude zadnje što su konzumirali u ovome životu. Ako niste sigurni je li vaš pas popio malo piva, promatrajte ga, jer će to brzo pokazati. Obično se prvi znaci vide nakon pola sata i maksimalno do sat vremena od trenutka kad je alkohol popijen. Ako pas počne imati problema ravnotežom i koordinacijom, odnosno, ako pada ili se sudara s predmetima, to je znak da odmah morate kod veterinara.

Prije toga mu u usta ugurajte aktivni ugljen, jer to uvijek pomaže (može ga se kupiti i u apotekama, za ljude i pse je on isti, tako da mu ugurate tabletu u grlo) i trčite kod veterinara.To neće ići ako je pas počeo povraćati, a često tada u onome što povrati ima krvi. Nemojte čekati da mu padne temperatura, razina šećera u krvi i da mu puls bude brži. Nekad se pas izvuče sam od sebe, ako nije puno popio i ima sreće, no zna se dogoditi da im se oštete bubrezi, padnu u komu ili pak umru zbog piva.

No, s vesele strane, imajte na umu da psima ne treba naše pivo, kad imaju svoje. Ima ga i kod nas za kupiti, nije skupo i zapravo, to uopće nije pivo (baš kao što ni pseća čokolada nema veze s našom). No, ako želite gledati utakmicu sa svojim psom i uživati u pivu, kupite mu bočicu njegovog i budite mirni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:30