SAVJETI STRUČNJAKA

Zaboravite mit da štene ne smije među druge pse dok ne primi sva cjepiva...

Prva tri mjeseca najvažnija su za socijalizaciju, zato je bitno da pas nije izoliran
 Dageldog

Svi koji imaju štence vjerojatno neprestano slušaju rečenicu "Znaš da ga ne smiješ voditi na livadu, gdje ima drugih pasa, prije nego primi sva cjepiva". I premda stručnjaci upozoravaju da je to loš princip, jer se pas ne počinje socijalizirati u vrijeme kada bi trebao, mnogi vlasnici se još uvijek drže tih starih savjeta.

Neke veoma važne organizacije, među kojima je i American Veterinary Society of Animal Behavior (AVSAB) smatraju kako je to staro vjerovanje izrazito loše - počinju od činjenice da su prva tri mjeseca života najvažnije vrijeme za socijalizaciju. Zbog toga oni smatraju da bi komunikacija štenaca te dobi s drugim psima trebala biti standardni dio brige za svakog ljubimca.

Upućuju na činjenicu da štenci u dobi od 7 tjedana već mogu krenuti u školicu na treninge, a jedino je važno da su krenuli s primanjem cjepiva. Zanimljivo su opisali mentalno stanje pasa te dobi: psi u toj dobi su vrlo osjetljivi i lako upijaju dojmove o svijetu oko sebe, ljudima i mjestima. U toj dobi uče i kako koristiti svoja usta te da ne smiju gristi. Zanimljivo je da tvrde kako, jednom kad to doba prođe, neke stvari se ne mogu popravljati.

- Veterinari koji su se specijalizirali za pseće ponašanje preporučuju vlasnicima da iskoriste baš svaku mogućnost da svog mladog psa izlože što većem broju stimulansa u toj dobi. Naravno, pazeći na sigurnost. Ta će iskustva psima biti jako važna u životu - smatraju stručnjaci AVSAB-a.

Problemi s ponašanjem, a ne bolesti koje mogu pokupiti u toj dobi, jedan su od glavnih razloga smrti pasa mlađih od tri godine. Zbog toga treba skrenuti fokus s mita da će pas otići na livadu, polizati nešto i umrijeti, već ga pustiti da se socijalizira. To mu može spasiti život.

- Prva tri mjeseca su vrijeme kada se štenci lako naviknu na druge ljude, iskustva, životinje... Nepotpuna socijalizacija za vrijeme te važne dobi može dovesti do problema u ponašanju kasnije, a to su strah od svega ili pak agresija. Problemi s ponašanjem su, osim toga, najveći su problem u vezi između vlasnika i ljubimca - smatraju u organizaciji.

Naravno, sve ovo ne znači da ćete uzeti štenca i otići s njim u najveći gradski park za pse, gdje ima puno pasa o čijem zdravstvenom stanju ništa ne znate. No, treba odlaziti u šetnju, na ulici mu pustiti da ponjuši psa kojeg susretne, a posebno ga treba pustiti da se "druži" sa psima o čijem zdravstvenom stanju znate sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:31