NIJE BEZAZLENO

Vlasnici pasa, oprez! Ako ste kupili prostirku za hlađenje i pas ju je sažvakao, evo što učiniti

Opasno je sve: i vanjski dio, ali i gel kojim je prostirka punjena. Što god da pas pojede, treba odmah reagirati
 Privatni album

Mnogi vlasnici pasa ljeto su dočekali spremni: za svoje su ljubimce kupili podloge za hlađenje. Otkrili su, potom, specifične probleme: neke ležaljke ni malo ne hlade, na drugima psi ne žele ležati, a treća skupina je, na svoj očaj, otkrila da su im psi jako kreativni. Kada su ih doma ostavili s ležaljkom, oni su je sažvakali.

Nije to samo po sebi problem, no većina pasa proguta ono što sažvače. Tada bezazlena ležaljka koju nitko ne koristi može postati opasnost. Očajni vlasnici nisu sigurni koji su materijali korišteni u toj ležaljci. Ne znaju trebaju li otići kod veterinara ili se uzrujavaju bez razloga, jer je riječ o nečemu bezopasnom?

Veterinarka Silva Rakočević kaže kako se itekako treba uzrujati. Za psa je opasno sve: vanjski dio ležaljke, koji je napravljen od poliestera i spužve, kao i unutarnji dio, punjen gelom u kojem obično ima mentola i etanola.

- U slučaju da pojede vanjski dio... Ovisi koliko je pojeo. Nekada veterinar treba izazvati povraćanje, ali je pitanje ima li uza se u tom trenutku tog sredstva. Ono se ne proizvodi u Hrvatskoj, nego ga naručujemo iz inozemstva. S druge strane, ako je pas pojeo dosta toga, onda ga se šalje na operaciju, da se izvadi strano tijelo iz njegova želudca - pojašnjava Rakočević.

Dodaje kako psi obično ne jedu gel, jer im zbog mentola ne miriše baš naročito privlačno. No, u slučaju da to naprave, također je potreban hitan odlazak kod veterinara.

Zapravo, ona savjetuje da se te ležaljke koriste za vrijeme, primjerice, putovanja. Posebno je to korisno ako automobil nema klimu.

U svakom slučaju, psa ne treba nikada ostavljati samog s ležaljkom. S obzirom na to da su oni u stanju pojesti najčudnije stvari koje se nađu pred njima, s ovom prostirkom je bolje ne riskirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:59