PITAMO VETERINARA

Što je mikrosporoza kod pasa i mačaka te kako možemo spriječiti njeno širenje?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir

Ilustracija

 Ekaterina Gorokhova/Panthermedia/Profimedia

Mikrosporoza je najčešće gljivično oboljenje u pasa i mačaka uzrokovana gljivicama iz roda Microsporum, Može se očitovati promjenama na koži, po cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima tijela. Promjene su najčešće kružnog oblika, različitih veličina, bez dlake, crvene boje, prekrivene suhom kožom koja se prhuta, vrlo često popraćena svrabom.

Ako pas neprestano liže oboljele dijelove kože, iako mi stavljamo lijek, onda je jasno da on ne može djelovati. Pas vjerojatno zbog pojačanog svraba dovodi do dodatnih problema. Tako je on promjenu koju su prvenstveno uzrokovale gljivice raščešao i izlizao. Time je umanjio djelovanje lijeka protiv gljivica, a postoji mogućnost da je došlo do sekundarne infekcije bakterijama ili gljivicama.

Prvo što morate učiniti je spriječiti psa od daljnjeg lizanja tog dijela tijela. Mnogim vlasnicima to nije drago, ali je to najjednostavnije učiniti primjenom elizabetanskog okovratnika. Pas će se na njega nakon kratkog vremena naviknuti, ne brinite se. Nakon toga je najbolje uputiti se u veterinarsku ambulantu jer bi trebalo uzeti uzorke dlake i bris kože da se točno utvrdi što zaista u ovom trenutku muči psa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 22:53