PITAMO VETERINARA

Što je korona virus kod pasa i treba li ih cijepiti protiv te bolesti?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir
 Annebel Van Den Heuvel/Panthermedia/Profimedia

Već je iz samog imena moguće je zaključiti da se radi o virusnoj bolesti uzrokovanom psećim korona virusom. On se prenosi prvenstveno putem fecesa, a najčešći izvori zaraze su psi koji su preboljeli tu bolest. Zabilježeno je da su neki psi izlučivali živi virus čak šest mjeseci nakon pojave kliničkih znakova bolesti.

To je bolest koja napada probavni sustav i manifestira se u početku povraćanjima i proljevom. Stolica je sluzava do vodenasta, često prožeta krvlju. Štenci vrlo brzo postanu dehidrirani, depresivni i anoreksični, čak i kad se terapija i nadoknada tekućine infuzijom započnu u samom početku bolesti.

Dosta često uz sve ove simptom,e koji izgledaju jako ružna temperatura, sve ostalo ostaje u fiziološkim granicama. Povraćanje najčešće staje nakon dana do dva, ali proljev može potrajati mnogo duže. Sekundarne infekcije u crijevima bakterijama, parazitima ili drugim virusima mogu pogoršati i produljiti tijek bolesti. Simptomi su izraženiji što je pas mlađi. Odrasli psi ponekad i „prehodaju“ bolest jer kod njih traje možda dan - dva, pa vlasnici često kažu da je „pas vjerojatno nešto pojeo vani“. Ni ne znaju da je riječ o nečem drugom.

Bolest u pravilu završava ozdravljenjem, ali na žalost ponekad, posebice kod štenaca može završiti smrću. S obzirom na sve navedeno lako je zaključiti da je cijepljenje i više nego preporučljivo.

Što se tiče pitanja kada cijepiti psa to bi se morali konzultirati sa svojim veterinarom, jer cijepljenje i broj cijepljenja ovise o dobi životinje i programu cijepljenja protiv ostalih zaraznih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 17:31