PITAMO VETERINARA

Protiv čega se sve cijepe mladi ljubimci i zbog čega je važno obaviti vakcinaciju?

Na pitanje odgovara Silva Rakočević, vlasnica zagrebačke veterinarske ambulante Goldi
 Thirasak Phuchom/Alamy/Alamy/Profimedia

Vakcinacijom pasa i mačaka smanjujemo mogućnost infekcije mnogim zaraznim bolestima, koje mogu biti vrlo opasne po njihov život. Cijepljenjem unosimo umrtvljeni ili oslabljeni agens koji uzrokuje zaraznu bolest i tako potaknemo organizam na stvaranje antitijela koja će štititi životinju od nastanka bolesti. Nakon prvog cijepljenja (obično je kod pasa to u dobi od sedam tjedana, u mačaka osam), životinje još nisu imune na sve bolesti protiv kojih se cijepe, pa se ono mora ponavljati i to u dogovoru s veterinarom.

Cijepe se samo zdrave životinje, a imunost će ovisiti o imunom statusu šteneta ili mačića kod prvog cijepljenja, o tipu vakcine, te općenito o njihovom zdravstvenom stanju. Nije dovoljna samo jedna vakcinacija, ona se mora ponavljati, obično nakon tri tjedna, ali opet u dogovoru s veterinarom. Cijepljenje protiv zaraznih bolesti ponavlja se svake godine, nije obavezno, ali se svakako preporučuje.

Štenci se cijepe protiv: štenećaka, zaraznog hepatitisa, parvoviroze, leptospiroze zaraznog kašlja i protiv bjesnoće. Bjesnoća se obično cijepi nakon zaraznih bolesti i obavezna je.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Mačići se cijepe protiv: mačjeg virusnog rinotraheitisa, calici virusa i panleukopenije.

Tretman protiv crijevnih parazita, odnosno dehelmintizaciju, u štenaca i mačića, najbolje je započeti dva tjedna od rođenja, zatim dalje svaka dva tjedna, sve do trećeg mjeseca starosti. Takav protokol dehelmintizacije je važan, jer paraziti prelaze s majke na plod još u intrauterinom razvoju, a kasnije i preko mlijeka, čak i onda kada su skotne kujice i mačke tretirane protiv parazita prije okota.

Tretiranje ljubimaca protiv crijevnih parazita je vrlo važna mjera u zaštiti zdravlja životinja, a još više ljudi. Postoje određene parazitarne bolesti koje se mogu prenijeti s pasa i mačaka na ljude, kao ehinokokoza i mnoge druge, a koje mogu biti vrlo opasne. Zbog toga se tretmani protiv crijevnih parazita moraju provoditi redovno, jer se tako štiti zdravlje ljubimaca, a isto tako i drugih životinja i ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:22