TRENINZI

Pas vuče na uzici? Evo pet savjeta kako ga naučiti da to više ne radi...

Naši ljubimci komuniciraju sa svojom okolinom drugačije od nas, a polako hodanje pored svog vlasnika im je neprirodno
 Kacey Klonsky/Imagesource/Profimedia

Jedan od najčešćih problema s kojima se vlasnici pasa suočavaju tijekom odgoja svojih štenaca je povlačenje uzice. Ako ste ikada naišli na druge pse i vlasnike koji hodaju savršeno sinkronizirano, a čini se da psa ne uznemiravaju smetnje, sigurno ste pomislili: "Vau, kakva sreća." Trebali biste znati da sreća u tome igra malu ili nikakvu ulogu. Zapravo, učenje na uzicu je proces koji zahtijeva strpljenje i vrijeme. Ako vaš pas vuče povodac, postoje načini na koje ga možete zaustaviti.

Postoje različite vrste ponašanja pasa koje nas mogu zbuniti. Međutim, ako razmislite o njima, ona zapravo počinju imati smisla. Psi komuniciraju sa svojom okolinom drugačije od nas. Polako hodanje pored svog vlasnika im je neprirodno. Žele ići u raznim smjerovima, osjetiti razne mirise i žele sve to učiniti što je brže moguće. Najlakši način da opišete zašto psi vuku je - da dođu gdje su naumili ići.

Dobra vijest je da je moguće naučiti svog psa da ne vuče uzicu. Međutim, to će zahtijevati angažman vlasnika, vrijeme i strpljenje. Ako odlučite uložiti vrijeme u trening svog psa, na kraju ćete dobiti psa koji se zna ponašati u šetnji. Pas će strpljivo hodati pored vas sve dok ga ne odlučite osloboditi i dopustiti im da trče i igraju se, piše World Dog Finder.

Evo pet savjeta kako spriječiti psa da vuče uzicu

1. Odabir metode

Ključ uspješnog treninga pasa je dosljednost. Nije važno što pokušavate naučiti svog psa - dosljednost je dio svakog treninga. To pravilo vrijedi za trening vašeg psa da ne vuče uzicu. Prvo što trebate učiniti je odabrati metodu hodanja i držati se toga.

Odaberite gdje će vaš pas hodati. Neki vlasnici preferiraju lijevu stranu, drugi desni, a neki vole da psi hodaju nekoliko koraka iza njih. Možete ih isprobati sve i vidjeti koji odgovara vama i vašem psu. Imajte na umu da svi psi ne preferiraju sve metode, stoga uzmite si vremena da odaberete pravu.

Jedan od najlakših trikova koje možete naučiti svog psa je sjedenje. Evo kako to brzo učiniti - Kako naučiti psa da sjedne.

2. Počnite bez smetnji

Još jedna stvar koju biste trebali učiniti za svog psa je da ga pripremite na uspjeh. Izvedete li svog psa odmah među druge pse i različite smetnje, teško će naučiti. Najbolje bi bilo da ga počnete trenirati unutra, gdje ima manje smetnji. Na taj način vaš pas može ostati usredotočen na vas i učenje umjesto da obrađuje stvari koje se događaju oko njega.

Odaberite dio dana kada su najmirniji. Započnite s treningom nakon što su se igrali i uspjeli potrošiti višak energije. Bit će smireniji i poslušniji. Ovo je sjajan savjet za početak učenja svog psa da prestane vući povodac.

3. Učinite trening pozitivnim

To je još jedna stvar koju treneri pasa i većina vlasnika pasa već znaju, ali treba ponoviti – Neka trening bude pozitivan. Vaš pas mora početi povezivati ​​ne povlačenje s pozitivnim iskustvom. Morate ih nagraditi kada se lijepo ponašaju i natjerati ih da ne vuku povodac. To možete učiniti koristeći ukusne poslastice za trening.

Međutim, možemo našim psima dati poslastice za različite vrste treninga, a vaš pas može izgubiti dio motivacije. Možete koristiti nešto što će ih stvarno motivirati. Probajte sa sitnim komadićima šunke ili sira. To nije nešto što bi vaš pas obično trebao jesti, ali možete ih koristiti kao snažan motivator. Vaš pas će učiniti sve što tražite od njega ako želi dobiti ukusnu nagradu.

4. Zaustavite se kad povuku

Neki psi će početi vući povodac od trenutka kada ga stavite na ogrlicu. Naravno, ovo nije vrsta ponašanja koju želite potaknuti. Kad god vaš pas počne vući, vi se prestajete kretati. Napravite svoju najbolju imitaciju kipa. Ako to radite dosljedno, vaš pas će početi povezivati ​​povlačenje sa zaustavljanjem. S vremenom će naučiti da mu labav povodac dozvoljava da krene naprijed.

Ovaj savjet kako spriječiti psa da vuče povodac može biti frustrirajući. Pas može osjetiti razne stvari oko sebe, a različiti osjeti mogu ih poslati u “crveno”. Opet, možete započeti isprobavanjem ovog savjeta u okruženju bez ikakvih smetnji. Pobrinite se da uz sebe imate ukusne nagrade i nagradite svog psa svaki put kada lijepo prošeta.

5. Koristite različitu opremu za trening

Jedna od stvari koja može jako utjecati na ponašanje vašeg psa na povodcu je oprsnica koja se kopča sprijeda. Ne biste vjerovali kako se njihovo ponašanje brzo može promijeniti. Neće biti naviknuti na ovu vrstu opreme, što je metoda koju koriste mnogi policijski i vojni psi. Čim stavi oprsnicu, pas točno zna što mu je činiti. Osim toga, ove oprsnice funkcioniraju tako da, kada pas vuče, oprsnica ga prisiljava da se okrene prema vama.

Još jedna stvar koju treneri pasa koriste su ogrlice za obuku. Ove ogrlice su dizajnirane da uzrokuju bol psima kada povuku. Opća ideja je da će pas osjetiti bol i prestati vući. Međutim, neki psi ne znaju kada prestati. Oni će ustrajati i kroz bol. Jedna od mana ogrlica za obuku je ta što se neke mogu zategnuti toliko da mogu zadaviti psa. To se može dogoditi ako se vaš pas zapetlja. Ne bismo savjetovali korištenje ogrlica za trening osim ako ne znate što radite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:44