UVIJEK ISTO

Ovo je devet najčešćih pitanja koja ljudi postavljaju svojim veterinarima

Od toga što napraviti kad se pas češe do toga to napraviti kad pronađemo divlju životinju

Silva Rakočević
 

 Privatni album

Postoje li neka pitanja koja svi pitamo veterinara? Ili ne svi, naravno, ali da ih tijekom dana svaki veterinar čuje po nekoliko puta? Pitali smo to zagrebačku veterinarku Silvu Rakočević koja nam je rekla da itekako postoje. Navela nam je devet pitanja koja redovito čuje u svojoj ambulanti ili preko telefona i na koja uvijek daje iste odgovore.

Pronašli smo ostavljenu životinju. Kome da se obratimo?

Kod nađenog psa očitati čip kod najbližeg veterinara i on će u centralnoj bazi podataka naći vlasnika. Ako pas nije čipiran (to je za pse obavezno) može po želji zadržati životinju, kao kućnog ljubimca, ili odvesti je odvesti u lokalno sklonište za nezbrinute životinje.

Pronašli smo ranjenu pticu, kome da se javimo?

Takve životinje je najbolje odvesti u zagrebačku ambulantu Zoološkog vrta. Tamo postoji centar za zbrinjavanje i liječenje takvih vrsta životinja. Na Veterinarskom fakultetu postoji i Zavod za peradarstvo, ima svoju ambulantu i tamo se mogu zbrinuti ranjene i bolesne ptice, ali ne iz grupe divljih ptica.

Ispred stana nam je divlja životinja. Što da radimo?

Sve vrste divljih životinja odvode se u Veterinarsku ambulantu Zoološkog vrta Zagreb. Nazovite Dumovec, doći će po nju.

Kamo da odvedemo kućne ljubimce ako se neki problem pojavi u tijeku noći?

Veterinarski fakultet ima dežurstvom 24 sata, pa je najbolje da se vlasnici jave tamo, Heinzelova 55. Postoje i privatne ambulante koje rade 24 sata, pa se i tamo mogu odvesti bolesne životinje.

Moj pas ili mačka imaju buhe. Što da radimo?

Danas postoje različiti preparati u obliku tableta, koje pas ili mačka pojedu kao poslasticu, zatim u obliku pipeta koje se stavljaju na kožu životinje s gornje strane vrata. Moram upozoriti vlasnike da ta sredstva vremenom gube na učinkovitosti, jer se buhe naviknu na njih i mutiraju u vrstu na koju više ne djeluju dugogodišnji otrovi, pa se oni moraju nakon nekog vremena mijenjati i uvoditi nove vrste preparata.

Koja je cijena operacija ljubimca?

Sve vrste zahvata ili operacija imaju cijenu koja će ovisiti o vrsti i težini životinje, o kompliciranosti i težini zahvata. Postoje standardne cijene, ali one se mogu mijenjati prema nabrojenim razlozima.

Moj pas ili mačka piju puno vode i puno mokre. O čemu se radi?

To je jedno dosta teško pitanje, jer postoje mnogi razlozi za takvo ponašanje, od psiholoških, do vrlo ozbiljnih bolesti. Da sada počnem nabrajati sve bolesti i stanja gdje životinje puno piju i mokre, to bi zahtijevalo jeda poduži članak. Najbolje da se vlasnici jave kod svog veterinara, neka on odredi daljnji postupak sa životinjom u svrhu otkrivanja razloga za takve probleme.

Moj pas ili mačka se jako češu. Što da radimo?

I kod takvih problema može biti bezbroj uzroka koji dovode do pojačanog češanja (buhe, alergija na hranu, atopija /alergija na nešto iz okoline životinje), kontaktna alergija, razni paraziti kože, pune analne vrećice, bolesti štitnjače, dijabetes, pasminske predispozicije, hiperadrenokorticizam, i na kraju psihološki razlozi. Opet je veterinar taj, koji će svojim pregledom ustanoviti o čemu se radi.

Moj pas liže šape. Što je razlog?

I ovdje se može raditi o dosta razloga, pod uvjetom da se u šapama ne nalazi neko strano tijelo, da pas nema bolove u nogama, da šape nisu oštećene . Najčešće se i ovdje radi o psihološkim razlozima među kojima su dosada, novi ljubimac u kući, smrt neke osobe iz kuće, novo dijete u kući... Vrlo često zbog lizanja dolazi do krastica i crvenila na šapama, pa životinja može šepati. Nadalje alergije na hranu, atopije, buhe, bolesti štitnjače i slično. Opet je najbolje da uzrok lizanja šapa otkrije vaš veterinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:26