OPREZ!

Ove su biljke otrovne za naše ljubimce, a jednu u ovom trenutku vjerojatno baš svi imamo doma...

U slučaju da primijetimo da je naš ljubimac nešto pojeo, najbolje je odmah izazvati povraćanje i javiti se veterinaru
 William Mullins/Alamy/Alamy/Profimedia

Postoje biljke koje obožavamo, ali za naše ljubimce su otrovne. Neke više, druge manje, ali svejedno je najbolje maknuti ih iz doma ili se pobrinuti da su na mjestu koje nije lako za dohvatiti. Za početak, koliko god da nam božićna zvijezda u ovo doba godine bila prekrasna, otrovna je za naše pse i mačke. Jasno je da je želimo imati, ali moramo u svakom trenutku biti na oprezu, jer bi ona mogla izazvati zdravstvene probleme naših čupavaca.

Za pse je opasn niz biljaka: agava (blago otrovna), ciklama, amarilis (debela lukovica je posebno opasna), fikus benjamin (blago otrovan je mliječni sok), krizantema, pelargonija (blago otrovna), hortenzija, ljiljan, oleandar, orhideje, pasiflora, filodendron. Što se tiče šetnje, treba pripaziti na bršljan, tisu, zumbul, jedić, šimšir, đurđice, cedar...

Što se mačaka tiče, njima su opasne aloja, amarilis, azaleja, begonija, ciklama, dracena, fikus benjamin, hortenzija, monstera, imela, kao i narcis te kozac. Od vanjskih biljaka, svakako su tu oleandar, ricinus i bršljan.

U slučaju da primijetimo da je naš ljubimac nešto pojeo, najbolje je odmah izazvati povraćanje i svakako se javiti veterinaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 09:39