BAŠ KAO TANJURI

Nije važno samo kako hranimo naše ljubimce, nego i iz kakvih posudica oni jedu

Provjerili kakve se sve nude, koje su najzdravije i koliko ih često treba mijenjati
 Grace Chon/Imagesource/Profimedia

Za hranjenje svojih ljubimaca uglavnom svi koristimo obične metalne posudice: jeftine su, nađeš ih na svakom koraku, lako se održavaju. No, sa zdravstvenog stanovišta one na žalost nisu najbolji izbor, pogotovo imate li osjetljivog psa. Da, i zbog metalne posude mogu im se oko njuškice pojaviti plikovi, a vama nije ni na kraj pameti razlog. Da i ne govorimo o tome da većina nas takve posude čisti tako da na njih navali žičanim spužvicama.

Kakva je posuda najprimjerenija i kako je održavati? Kada je treba promijeniti i koliko često čistiti?

PLASTIKA JE RASADNIK BAKTERIJA

Od svih posudica koje ćemo nabrojiti, plastične su najlošiji izbor. Želite li imati besprijekornu plastičnu posudicu, morate je mijenjati svaka dva, najviše tri mjeseca jer se plastika brzo istroši, bilo pranjem, bilo hranjenjem (pas se zubima zaleti u posudicu i polako uništava njezinu površinu). Zbog oštećene površine ne možete je dobro očistiti i s vremenom postaje rasadnik bakterija, naročito ako svoje pse hranite sirovim mesom.

Naš se planet guši u plastici stoga je treba izbjegavati gdje god je to moguće. A kako je redovito mijenjanje plastičnih posuda nužnost, time si stvarate nepotreban trošak i još nepotrebnije otpatke. Kako god okrenete, plastična je posudica izgubljena bitka. Dakle, ako je ona vaš izbor, svakako je redovito mijenjajte i barem kupite onu koja je bez BPA.

LAŽNO IZDRŽLJIV ČELIK

Posudice od rostfraja zapravo su lažno izdržljive. Na prvi su pogled neuništive, i nakon godina upotrebe izgledaju kao nove, a zapravo se čestim pranjem i struganjem uništava njihov zaštitni premaz (samo pogledajte ogrebotine!!). To je razlog što su metalne posudice često uzrok alergija i ima ih smisla zamijeniti, pa makar i preventivno.

Ako se ipak odlučite za metalnu posudicu, neka svakako bude kvalitetna jer one najjeftinije to nikako nisu (sumnjiv izvor, kvaliteta metala). Redovito je čistite mekanom spužvicom kako ne biste oštetili zaštitni premaz i zamijenite je čim vidite da joj se površina izgrebla. Ukoliko ikako možete, barem vodu držite u staklenoj ili keramičkoj posudi (voda u njoj stoji svaki dan, hrana ne, barem se nadamo!). I metalne posudice nikako ne perite u perilici, tako ćete im produžiti životni vijek.

KERAMIČKE I STAKLENE

Keramičku posudicu možete koristiti kako za hranu, tako i za vodu – mnogo je bolji izbor! Zamijenite je kad joj se počne uništavati zaštitni sloj i površina pucati jer takva više ne jamči održavanje higijene!

Staklena je još bolji izbor od keramičke! Možete koristiti posude koje dobijete u trgovinama za ljude jer osim što su zdrave, pokazale su se i najpostojanijima.

BIORAZGRADIVE

Alternativa plastici ima već mnogo: od konopljinih i bambusovih vlakana do kukuruznog škroba i drugih biorazgradivih materijala. Eko posudice su izdržljive i otporne, ali svakako nisu vječne. Velika prednost takvih posudica je što su prijateljske prema okolišu, i baš kao staklo ili keramika ne reagiraju s hranom ili vodom, a što nije slučaj s oštećenom plastikom ili metalom!

OSNOVE HIGIJENE

Podaci istraživanja pokazuju porazne rezultate: WC školjka je mnogo čišća od tipkovnice i posudica za hranjenje kućnih ljubimaca. Vlasnici pasa operu posudice u prosjeku jednom tjedno, s argumentom da ih pas ionako poliže do čistoga!? To, naravno, nije baš pametan način razmišljanja, pogotovo ako ih hranimo sirovim mesom. Posudicu za hranu treba oprati prije ili nakon svakog obroka, a za vodu svaki put kad nju mijenjate. Ukratko, obrok uvijek morate poslužiti u čistoj posudi. Pa ni vi si ne natačete vodu u čašu koji niste oprali više dana za redom! Jednako ne jedete iz neopranog tanjura i ako ste prethodni obrok počistili do posljednje mrvice.

Većina posudica danas je primjerena za pranje u perilici, ali to nije baš pametno želite li im produžiti životni vijek. Osim toga, treba koristiti što manje deterdženata, najbolji su soda bikarbona i jabučni ocat te mekana strana spužvice samo za tu namjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:55