PITAMO VETERINARA

Mačak nam je počeo mokriti po krevet. Što se događa - je li bolestan ili je samo ljubomoran?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir
 Axel Bueckert/Alamy/Alamy/Profimedia

Za početak valja reći kako je navedeno ponašanje zaista veliki problem vlasnicima i da im sigurno nije lako nositi se s njim. No, trebaju znati kako za svaki problem postoji rješenje, pa tako i za ovaj.

Uzrok ovakvog ponašanja bi mogla biti ljubomora, posebno ako je mačak u zadnje vrijeme zapostavljen zbog posla, partnera, prijatelja... U tom slučaju, vlasnik se mora malo više posvetiti svojem mačku, baš kao što je to činio u vrijeme kada problema nije bilo. Time će se situacija riješiti. No, važno je napomenuti kako je to zapravo vrlo rijetka pojava i uglavnom problem nije u ponašanju vlasnika.

Mnogo češći razlog ovakvog ponašanja je upala donjih mokraćnih puteva. Od ove bolesti najčešće obolijevaju kastrirani mužjaci koji se hrane običnom dehidriranom hranom, mada ni ženke nisu isključene. To je ujedno i najčešća bolest od koje obolijevaju kastrirane mačke.

image
Ranko Suvar/Cropix

Neki od najčešćih simptoma te bolesti po kojima se upalu može prepoznati su učestali odlazak mačke u pijesak, životinja puno vremena provodi sjedeći u njemu, stalno se napinje dok mokri, ponekad i bolno zamjauče, a u pijesku ostaju samo male grudice pijeska.

Mačke su jako inteligentne životinje pa kad imaju ovakav problem one vrlo često traže pomoć od svojih vlasnika jer si same ne mogu pomoći, a nema boljeg načina da privuče pažnju od mokrenja po krevetu ili jastuku svog vlasnika.

Postoje još neke bolesti kod kojih se može pojaviti ovakvo ponašanje stoga je vlasnica najbolje ne trošiti energiju i vrijeme na preodgajanje i kažnjavanje sirote životinjice, već je odvesti veterinaru kako bi se što prije utvrdio točan uzrok problema i počelo s liječenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:33