SAVJET

Kako doma dovesti još jednu mačku, a da je ona koju već imamo prihvati? Evo kako!

Iz Udruge devet života kažu kako su ključno životinjama dati vremena
 Marius Graf/Panthermedia/Profimedia

Udruga Devet života objavila je maleni vodič o upoznavanju mačaka. Često im se, kažu, javljaju ljudi koji ne znaju kako bi novu mačku upoznali s onom koju već imaju, pa su zato htjeli ljudima objasniti kako provesti proces prilagodbe. Za sve treba strpljenje i ljubav, ističu, pa tako i za upoznavanje mačke starosjedioca s pridošlicom.

- Mačke su teritorijalne životinje. Iako mnoge mirno žive u zajedničkom prostoru s drugim mačkama, dolazak nove mačke može poremetiti tu ravnotežu. Da biste osigurali najbolje uvjete za skladan suživot, idemo polako:

Pripremite posebnu sobu - prostoriju za novu mačku. To može biti spavaća soba ili kupaonica, po mogućnosti s prozorom kroz koji mačka može gledati van. Učinite sobu udobnom tako da u nju stavite mačji wc, mnogo igračaka pa čak i penjalicu. Vaša nova mačka ovdje će provesti barem prvih nekoliko dana po dolasku u vaš dom. Provedite mnogo vremena s njom u ovoj sobi i pratite znakove koje vam pokazuje. Kad dođu u novi dom, većina mačaka je isprva plaha te im treba vremena da se prilagode.

Mačke koje su s vama otprije, kao i vaša nova mačka, na vama će osjetiti miris jedne drugih. Povećajte razmjenu mirisa tako da mijenjate dekicu ili jastučić na kojem leži mačka starosjedilac, a onda prenesite u sobu novoj maci. Isto tako napravite obrnuto. Razmjena mirisa pomaže im da se na njih naviknu.

Hranite mačke starosjedioce i novu mačku na suprotnim stranama vrata „sigurne prostorije“. Na taj su način nagrađene kad se nalaze u neposrednoj blizini mirisa nepoznatih mačaka.

Kad osjetite da je novoj mački udobno u „sigurnom prostoru“, nakon dan-dva, odškrinite vrata - tek toliko da se nova mačka i mačke starosjedioci mogu vidjeti. Mačke ponekad jedna drugu znaju dodirivati šapom kroz pukotinu od odškrinutih vrata. Uvijek pratite te pokrete, te ih prekinite zatvaranjem vrata ako primijetite bilo kakvu nelagodu kod bilo koje od mačaka.

Jedanput dnevno zamijenite prostorije u kojima se mačke nalaze. Tako nova mačka može istraživati ostatak kuće, a mačke starosjedioci mogu istraživati „sigurnu prostoriju“.

Redovito igranje i s mačkama koje već imate i s novom mačkom u ovom je razdoblju iznimno važno. Mačkama igra predstavlja izazov te im pomaže da se riješe viška energije. Dobro je i da igra prethodi trenutku u kojem će se mačke konačno sresti, jer zajedničko igranje možete iskoristiti da biste ohrabrili.

Kad mislite da su mačke spremne susresti se, obratite pažnju na nekoliko stvari. Primijetite li ikakve znakove agresije tijekom prvog susreta, prekinite interakciju i oprezno razdvojite mačke te se vratite na ranije stadije ovog procesa.

Mačke motivirajte zajedničkom igrom mahalicom ili nekom drugom igračkom koju vole. Dajte im svakoj po poslasticu kada bez sukoba borave u istom prostoru. Važno je da druženje povezuju s nečim ugodnim.

Za uspješno upoznavanje mačaka najvažnije je ići polako. Ako u bilo kojem stadiju ovog procesa dođe do neuspjeha, vratite se korak unatrag i usporite.

Nakon što se mačke sprijatelje, počnu igrati i mogu boraviti u istom prostoru bez previše sukoba, uspostavite pravila i rutinu. Svaka mačka mora imati svoje zdjelice za hranu, a idealno bi bilo i da svaka ima svoj wc. Neke mačke mogu obavljati nuždu u isti, no neke mogu i protestirati obavljanjem nužde van wc-a, stoga je bolje imati dva.

Neka ponašanja vaše mačke ili nove mačke vam se možda neće svidjeti, ali normalno je i očekivano da mačke pušu i frkću jedna na drugu! Ne kažnjavajte ih niti vičite na njih ako to rade. Mačke se moraju same dogovoriti oko hijerarhije u zajedničkom kućanstvu Upoznavanje mačaka može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, pri čemu je najvažnije imati strpljenja - kažu i dodaju kako mačkama treba dati vremena, a ne nakon svega nekoliko dana odustati, jer se novi ljubimac ne slaže s onim kojeg već imamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:08