RSPCA

Jesu li mačke sretne ako ih šećemo na uzici? Evo što kažu stručnjaci...

Kad odlučimo izlaziti, treba imati na umu da nas mačka neće slijediti, kao pas, nego joj moramo pustiti da ide gdje god želi
 Claudia Evans/Alamy/Alamy/Profimediažž

Ne viđamo često vlasnike koji šeću s mačkama, no, znamo ih susresti. Mnogi vlasnici žele da im ljubimci malo prošeću, da nisu stalno u zatvorenom, pa im je ovo idealna opcija. Na kraju krajeva, u gotovo svakoj trgovini s potrepštinama za ljubimce možemo kupiti opremu za šetnju mačke.

Ipak, je li to zdravo za njih?

Ako je vjerovati stručnjacima iz britanskog Društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) da, ali ne uvijek. Upozoravaju na važnu razliku između pasa i mačaka: oni su izrazito društveni (uglavnom), ali one (uglavnom) baš i ne. Svi ti strani mirisi i zvukovi mogu im biti stresni, a moguće je da ih uplaše psi koje će susresti. Zbog toga valja dobro razmisliti želimo li ih voditi van. Važno je napomenuti kako se radi o šetnji, a ne puštanju mačke da to sama napravi, jer u tom slučaju riskiramo da se ozlijedi ili umre.

Iz udruženja preporučuju vlasnicima da mačku, ako to žele, naviknu na šetanje na uzici, pa da s njom prošeću oko kuće ili ulicom. No, ne ulicom ili parkom, jer bi to moglo biti stresno. Treba im dati prostor za istraživanje, ali takav u kojem nema mnogo stvari koje će je prestrašiti. Ako se vlasnici odluče za to, mačku treba redovito cijepiti, jer dolazi u kontakt s prirodom, pa je mogućnost zaraze daleko veća, a trebalo bi tada razmišljati i o zaštiti od buha i krpelja.

Kad odlučimo izlaziti u šetnju, treba imati na umu da nas mačka neće slijediti, kao pas, nego joj moramo pustiti da ide gdje god želi. Moramo zaboraviti ideju da je smijemo vući za sobom. Prvih nekoliko puta treba izaći na svega par minuta, a kasnije se vrijeme produžuje. Mačkama je to stresno, novo iskustvo i trebamo dati sve da joj olakšamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:09