SAVJET VETERINARA

Je li vaš pas pretežak i kako to riješiti? Evo zašto biste nešto trebali poduzeti već danas

Preporuke, ali i vlastita iskustva, donosi nam veterinarka Silva Rakočević, vlasnica zagrebačke ambulante Goldi

Ilustracija

 Patrick Lynch/Alamy/Alamy/Profimedia

U svijetu postoje mnoge studije o pretilosti pasa, čak do razmjere epidemije prekomjerne tjelesne težine. Statistika je pokazala da 1 od 14 pasa ima prekomjernu težinu. To bi moglo biti zabrinjavajuće, jer dosta pretilih pasa se ne javlja svom veterinaru i nisu ušli u statistiku. Neki smatraju da je, primjerice, Ujedinjenom Kraljevstvu čak 50 posto pasa preteško ili su pretili.

Poznato je da su neke određene pasmine pasa sklonije debljanju. Tu spadaju: mops, bigl, zlatni retriver, engleski špringer španijel, border terijeri.

Kako možete znati da vaš pas ima prekomjernu težinu. Kod normalno uhranjenih pasa možemo osjetiti obrise rebara, bez suvišne masnoće. Zatim možemo vidjeti i opipati struk i on bi morao biti jasno vidljiv kada ga gledate odozgo. Trbuh bi trebao biti uvučen kada ga gledate sa strane.

Što može uzrokovati debljanje u pasa?

1. Pretjerano hranjenje: već kod malog šteneta ne možemo odoljeti njegovim očima i dajemo mu previše poslastica. Tako da već i vrlo mladi pas ima predispoziciju za debljanje. Hranjenje poslasticama, povrh dnevnog unosa kalorija (vrijedi to i za odrasle pse) vrlo lako može rezultirati prekomjernom težinom. Ali najbitnije je da upamtite, ako se vaš pas udebljao uglavnom je to zbog toga što ili previše jede ili se premalo kreće.

2. Bolest: neka medicinska stanja i bolesti (smanjeni rad štitne žlijezde i pojačan rad hipofize ili nadbubrežne žlijezde.Ova stanja mogu uzrokovati i simptome kao što je promjena dlake, niska energija i pojačana žeđ.

3.Dob: psi između šest i devet godina imaju najveći rizik za prekomjernu težinu. To je često zbog prirodnog usporavanja koje dolazi sa starenjem. Uz manje tjelovježbe i smanjene pokretljivosti, vlasnici često ne razmišljaju o tome da treba smanjiti kalorije u hrani svog psa, kako bi se tome suprotstavili.

4. Kastracija: smatra se da promjene u spolnim hormonima nakon kastracije rezultiraju u promjenama u ponašanju, a one mogu uključivati pojačani apetit i smanjenu tjelesnu aktivnost. Iz vlastitih iskustva mogu reći da to ustvari nije pravilo. Ne debljaju se samo kastrirani psi.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Zdravstveni rizici povezani sa psima koji imaju prekomjernu težinu

Skraćeni životni vijek: statistike su pokazale da psi s prekomjernom tjelesnom težinom mogu živjeti kraće i do dvije godine od pasa s normalnom težinom.

Smanjena kvaliteta života: veća učestalost nekih bolesti: artritis, problemi s disanjem, bolesti srca, dijabetes i određene vrste karcinoma. Također su i češće ozljede

Bolje spriječiti, nego liječiti

Pretili štenci mogu postati pretili u odrasloj dobi, stoga je važno pratiti njihovu težinu od malih nogu. Redovito vaganje psa, može pomoći da primijetite promjene u njegovoj težini. Kalorijske potrebe vašeg psa mogu naravno ovisiti o njihovoj aktivnosti, bolestima, dobi. Sve to uzimamo u obzir kada hranimo našeg četveronožnog prijatelja.

Neki savjeti za održavanje težine u ljubimaca

Razgovarajte s vašim veterinarom da vam preporuči hranu s manjim udjelom masti i ugljikohidrata. To može biti komercijalna hrana, ili hrana kuhana kod kuće, pogotovo ako vaš pas nema problema sa želucem i crijevima zbog kuhane hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:19