IMA I TAKVIH

Cimet, džumbir, med... Donosimo popis začina koji su izuzetno zdravi za vašeg psa!

Naravno, treba biti oprezan i voditi računa o količini koju dajete vašem ljubimcu
 -/Ardea/Profimedia

Svi znamo da psi ne bi trebali jesti začinjenu hranu jer im oni uglavnom nisu dobri za zdravlje, a neki čak mogu biti opasni. No, postoje začini koji su zdravi i koje bi im bilo dobro povremeno dati.

Cimet je jedna od namirnica s najvećom količinom antioksidansa stoga jača imuno sistem i naročito je preporučljiv zimi. A pomaže i u reguliranju šećera u krvi. Osim u kolačićima, odličan je u kombinaciji sa svježim kravljim sirom i medom, no zapravo ga možete ga umiješati u svaki obrok. Nadamo se da ne treba posebno naglašavati, riječ je o cimetu u prahu, nikako im ne dajte da glodaju štapić!

Džumbir je također antioksidans i djeluje protuupalno, koristi za reguliranje probave, prehlade, vjetrova, upale zglobova, artritisa. Možete ga naribati svježeg ili koristiti onaj u prahu, ali nikako ga psu ne smijete dati na prazan želudac.

Kokos je sjajan bilo sirov ili kao kokosovo ulje, a i vole njegov okus! Kao i cimet, kokosovo ulje pomaže u sprječavanju dijabetesa reguliranjem i balansiranjem inzulina. Ono također pomaže normalnom funkcioniranju štitnjače te u sprječavanju infekcija i bolesti srca.

Med je jedino slatko koje smiju! Dapače, med je i za njih jako ljekovit. Poboljšava rad digestivnog trakta, utječe na kožu i krzno, a povećava i energetsku razinu, što je izuzetno važno kod starijih pasa. Med je i odličan antialergen;jedna jušna žlica dva puta na dan dovoljna je za velike pse, poput labradora, dok je manjima dovoljna čajna žličica. Izbjegavajte davati med štencima, psima oboljelima od dijabetesa i raka.

Orašaste plodove poput kirkirikija, badema i oraha smiju dobiti samo u malim količinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:51