ŠTITE IH OD VIRUSA

ZOO protiv covida cijepio određene životinje: Prvo su na red došli visokorizični

Koronom su se dosad zarazili lavovi u Singapuru, Zagrebu i Washingtonu, nilski konji u Belgiji, sumatranski tigrovi u Indoneziji...

Lav Maseru jedan je od onih koji su dobili eksperimentalno cjepivo 

 

 

 Javier Torres

Bengalski tigar Charly i borneanski orangutan Sandai, oboje pripadnici ugroženih životinjskih vrsta, prvi su primili cjepivo protiv koronavirusa u čileanskome zoološkom vrtu.


Charly, Sandai i još osam životinja zoološkog vrta Buin u Santiagu odabrano je za eksperimentalnu kampanju cijepljenja jer spadaju u ugrožene vrste koje se smatraju visokorizičnima kada je posrijedi zaraza covidom-19.


Virusna bolest koja je dosad ubila više od 5,4 milijuna ljudi u svijetu, otkrivena je u više zooloških vrtova u svijetu među raznim životinjama - majmunima i velikim mačkama, ali i među jelenima koji žive u divljini te među kućnim ljubimcima.


Trogodišnji Charly i Sandai (26) su, uz još tri lava, dva tigra i tri pume u ponedjeljak dobili drugu dozu eksperimentalnog cjepiva razvijenog posebno za životinje, koje još nije dostupno u prodaji. Prve su doze cjepiva životinje primile 13. prosinca.


"Namjera nam je zaštititi životinje koje su najosjetljivije na zarazu koronavirusom te istodobno testirati stvaraju li cjepiva imunitet i, ako je odgovor potvrdan, ustanoviti koliko dugo taj imunitet traje", rekao je Sebastian Celis, voditelj veterinarskog odjela zoološkog vrta Buin.


Dodaje da je Charly bengalski tigar, vrsta koja se smatra visokorizičnom kada je posrijedi zaraza koronavirusom.
Među životinjama zooloških vrtova koje su se dosad zarazile koronavirusom su lavovi u Singapuru, Zagrebu i Washingtonu, nilski konji u Belgiji, sumatranski tigrovi u Indoneziji i gorile u američkoj Atlanti.


Zoološki vrt Buin nije testirao nijednu svoju životinju na koronavirus jer nijedna nije pokazivala simptome. I nekoliko američkih zooloških vrtova najavilo je kampanje cijepljenja životinja koje ondje žive.


Gotovo 90 posto Čileanaca starijih od tri godine do danas je u potpunosti cijepljeno, a 62 posto ih je primilo i dopunsku dozu cjepiva.


Čile je jedina latinoamerička država koja je počela s cijepljenjem životinja zoološkog vrta cjepivom protiv koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:24