INCIDENT

Zbog ove je snimke vlasnik psa napao glavnog urednika portala Makarska Danas

Pozvana je i policija, koja je podnijela prekršajni prijedlog protiv oba muškarca

Prizor s rive

 Facebook screenshot

Napadima na novinare, što verbalnim što fizičkim, u rubrici VauMijau se inače ne bavimo. Takve priče završavaju u našoj crnoj kronici. No, zadnji napad na novinara dogodio se u Makarskoj, gdje je urednika portala Makarska Danas, Ozrena Franića, napao vlasnik jednog psa i to zato što je ovaj psa snimio i objavio na Facebooku.

Sve je počelo kada je Franić snimio psa koji obavlja veliku nuždu, a snimka je objavljena na društvenim mrežama portala. Na njoj se vidi pas koji izgleda kao da obavlja nešto na javnoj površini, a nije vezan, nego je vlasnik desetak metara udaljen od njega. Nakon objave te snimke na društvenim mrežama portala Makarska danas došlo je do sukoba vlasnika psa Nene Mozara i novinara. Mozara ga je, kaže Franić, susreo na ulici i napao. Udario ga je u glavu, a on se počeo braniti. Nakon toga je napadač, tvrdi, otišao, a on je pozvao policiju.

- Reagirao sam na bahatost i bezobrazluk vlasnika psa u centru grada. Sam vlasnik je poznat kao glasan aktivist na internetu pogotovo po pitanju zaštite prirode u Makarskoj, stoga mi je jasno da mu nije drago kada ga netko snimi kako se zapravo ponaša. Bio sam svjestan da će to pokrenuti internet hajku na mene putem lažnih Facebook profila, ali nisam vjerovao da će me on fizički napasti - kaže Ozren Franić, koji je napad, osim policiji, prijavio i Hrvatskom novinarskom društvu.

No, Neno Mozara, vlasnik šestogodišnjeg Bonija, negira da se dogodilo išta osim verbalnog sukoba. Kaže kako pas ima probavnih problema, zbog kojih, pojašnjava nam, po stotinu puta dnevno čučne, ali ništa ne obavi. Zbog toga nije pokupio za njim, jer nije bilo ničega.

- Pas je bio pod totalnim nadzorom. Bio je pušten, da. Maskota je grada, socijaliziran. U gužvi u gradu je uvijek vezan. No, je li snimanje psa iz zasjede napad? - pita se Neno Mozara i nastavlja:

- Ja sam prošao pet godina rata, jedva preživio,bio u komi prije šest godina s teškom operacijom srca, doktori se čude da sam preživio. Meni ovo ne treba, treba mi mir. Aktivista sam u grupi Spas makarske plaže, zaustavili smo devastaciju plaža. Ne znam je li možda to razlog ove hajke? Ne mrzim nikoga, pogotovo tog novinara. Nitko ne govori o tome da je grad arhitektonski devastiran, a mi aktivisti se borimo da ga sačuvamo. Mislim da Makarska ima tisuće problema, o tome se ne govori, stavlja se pod tepih - zaključuje Mozara.

Nakon što su razgovarali u srijedu ujutro, te se Mozara ispričao novinaru, on je odlučio kako ga neće tužiti.

Iz PU Splitsko-dalmatinske kažu su utvrdili da je došlo do sukoba u kojem je 60-godišnjak najprije verbalno, a potom i fizički napao 44-godišnjaka. Ovaj mu je uzvratio, pa je došlo do sukoba. Zbog toga su protiv obojice podijeli optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:55