ZIMSKA AKCIJA

Volite pratiti tragove risova u snijegu? Odlično, javite to udruzi koja ih prati

Cilj je utvrditi koliko ovih mački živi u našoj zemlji i je li koji od mužjaka postao otac
 Delta Images/Imagesource/Profimedia

Stiže zima, a s novim snježnim pokrivačem pripremamo se za novo praćenje tragova risa u snijegu. Objavila je to udruga BIOM koja građane, kao i dosad, mole za podršku i daljnju suradnju.

- Praćenje tragova u snijegu je najpouzdaniji način za prikupljanje uzoraka izmeta, urina i dlake risa, iz kojih izoliramo DNA te tako pratimo gensku raznolikost naše populacije. Ove zime ćemo ponovno pokušati saznati je li koji od naseljenih mužjaka postao otac hrvatskim risićima - objavili su.

Trag risa nije lako pronaći, pa im je svaka informacija izuzetno važna. Pokušat će doći na što više lokacija, pratiti tragove i prikupiti uzorke. Pozvali su sve zainteresirane da im je jave pa, kad budu dolazili na neko područje mogu zajedno u šetnju po risjem tragu.

- Naravno, ako sami pronađete izmet ili dlaku risa, molimo da ih sačuvate. Izmet možete pohraniti u plastičnu vrećicu i smrznuti ili pohraniti u epruvete za prikupljanje uzoraka, ako ih imate od prijašnjih godina. Slobodno nam se javite mailom da vam pošaljemo novih epruveta ako se zaliha istrošila. Dlake pohranite u papir i takvom uzorku osigurajte suhe uvjete. Također molimo da zapišete datum i lokaciju (koordinate) prikupljanja uzorka te nam javite o vašem nalazu - objasnili su.

Zahvaljujući dosadašnjoj suradnji na terenu, uspjeli su od najmanje istražene velike zvijeri doći do situacije gdje dobar dio risje populacije prepoznaju po točkicama/oznakama na krznu.

Informacije o tragovima mogu se javiti na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38