ZABAVA

Video koji je dobio Ig Nobelovu nagradu istražuje šteti li nosorozima kada vise - naopačke

Među ostalim dobitnicima je tim koji je proučavao bakteri je u žvakačim gumama zalijepljenima za pločnik
Ilustracija
 Shaun Etsebeth/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Eksperiment u kojem su nosorozi naglavačke visili iz helikoptera kako bi se utvrdilo kako to utječe na te veličanstvene životinje osvojio je ovogodišnju Ig Nobelovu nagradu, najzabavniju nagradu u svijetu znanosti, piše Dubrovački.

Među ostalim dobitnicima je tim koji je proučavao bakterije u žvakačim gumama zalijepljenima za pločnik i drugi koji se bavio kontrolom žohara u podmornicama, prenosi BBC.

Satirična nagrada nije tako slavna kao "pravi" Nobel. Ovogodišnja dodjela nije se zbog pandemije koronavirusa mogla održati kao obično na sveučilištu Harvard, pa se sva zabava preselila na internet.

Humoristični znanstveni časopis Annals of Improbable Research objavio je da nagrada koju dodjeljuje najprije treba nasmijati, a tek onda navesti na razmišljanje.

Studija s nosorozima upravo to čini - ima li što luđe od dvanaest nosoroga koji su naglavačke visili deset minuta?

No, veterinarka Robin Radcliffe sa sveučilišta Cornell s kojegama je izvela upravo to u Nabijiji, jer je htjela znati šteti li zdravlju životinja kada obješeni o noge vise ispod helikoptera.

Tom se metodom služe zaštitari divljine kada sele nosoroge iz jednog staništa u drugo.

Među ostalim dobitnicima je tim koji je proučavao bakterije u žvakačim gumama zalijepljenima za pločnik i drugi koji se bavio kontrolom žohara u podmornicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2021 17:41