USPJEH

Velika mačka ulovljena u Slovačkoj uskoro stiže u našu zemlju: ‘Ljubo, nestrpljivo te čekamo!‘

Trenutno se nalazi u karanteni, a kada iz nje izađe, seli se u svoj novi dom

Ris Ljubo

 Jakub Kubala, Life Lynx

Voditelji projekta Life Lynx, koji se bavi sprječavanjem izumiranja populacije risova u našoj i susjednim zemljama, objavio je kako u Hrvatsku uskoro stiže još jedan ris.

- Slovački LIFE Lynx tim uhvatio je odraslog mužjaka, starog između pet i sedam godina. Nakon prvog veterinarskog pregleda ris je transportiran u karantenu gdje će ostati dok ne završe sve uobičajene zdravstvene pretrage.

Ris je nazvan Lubomir, prema Lubomiru Arvayju, koji je, kao mladić u to vrijeme, sudjelovao u povijesnoj reintrodukciji risa te je i sada značajno pomogao slovačkom LIFE Lynx timu u hvatanju risa.

Ljubo, nestrpljivo te čekamo - objavili su na Facebooku uz fotografije uhvaćenog risa, koji će uskoro biti pušten na slobodu na novom području.

Svi se nadaju kako će se dobro snaći u svojem novom domu i da će pomoći da se populacija tih mačaka poveća, kako bi se spriječilo da još jednom izumre. Velika su očekivanja od Lubomira, ali stručnjaci ne sumnjaju da će ta mlada životinja pomoći u povećanju populacije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:31