LIFE LYNX

Ulovili risa i ‘poklonili‘ mu ogrlicu: ‘Sad imamo dva mužjaka obilježena, puno ćemo otkriti!‘

Risovi se smatraju teritorijalnim i solitarnim životinjama. Jedino razdoblje kada dolazi do njihove interakcije je u vrijeme parenja
 Nino Salkić

Ekipa iz projekta Life Lynx odlučila je s javnosti podijeliti nešto više osim urnebesnih snimki koje ulove njihove fotozamke. Pokazali su kako izgleda obilježavanje mužjaka rusa. Naime, u suradnji sa zaposlenicima Parka prirode Velebit ulovili su risa Pandoru, kojeg na fotozamkama prate od 2019. godine. Kažu, taj je rekorder: na snimkama viđaju naviše njega, teritorijalnog mužjaka koji živi na području sjevernog Velebita. Nema taj nikako mira i neprestano je u pokretu.

image
Nino Salkić

- Risovi Josip, koji je uhvaćen u veljači na istoj lokaciji i Pandora će nam po prvi puta na ovom području pružiti uvid u suživot dva teritorijalna mačka čiji se životni prostor preklapa. Veselimo se otkriti i naučiti još više o ovim divljim mačkama kako bi znanje pretočili u akcije i osigurali im dugoročan opstanak u Dinaridima - objavili su, uz fotografije Pandore.

Risovi se smatraju teritorijalnim i solitarnim životinjama. Jedino razdoblje kada dolazi do njihove interakcije se smatra sezona parenja, a ženke s mladuncima su jedini primjer privremenog života u zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12