TUŽAN KRAJ

U dobi od 37 godina umrla polarna medvjedica Katjuscha. Imala je problema sa srcem...

Još dva medvjeda žive u drugome berlinskom zoološkom vrtu, Tierparku, koji se nalazi na istoku grada i u vlasništvu je iste tvrtke

Ilustracija

 John Macdougall/Afp/Profimedia

U berlinskome zoološkom vrtu više nema slavnih polarnih medvjeda nakon što je nedavno umrla Katjuscha u dobi od 37 godina, deset godina nakon smrti njegove glavne atrakcije, medvjedića Knuta.


Katjuschu, koja je bila najstariji europski polarni medvjed, čuvari su pronašli mrtvu u njezinu vanjskome ograđenom prostoru 24. prosinca, objavio je zoološki vrt u ponedjeljak.


Polarni medvjedi obično žive od 25 do 30 godina. Katjuscha je imala ozbiljnih kardioloških smetnji zbog kojih je dugo bila podvrnuta liječenju.


"U narednim ćemo tjednima odlučiti kako ćemo nastaviti s nastambom polarnih medvjeda u berlinskome zoološkom vrtu", stoji u priopćenju.


Još dva polarna medvjeda žive u drugome berlinskom zoološkom vrtu, Tierparku, koji se nalazi na istoku grada i u vlasništvu je iste tvrtke.


Katjusha je na svijet došla 1984. u zoološkom vrtu Karlsruhe, a u Berlin je stigla nakon godinu dana. Nije imala vlastitog potomstva.


Živjela je u istoj nastambi s Knutom, koji je na svijet došao u berlinskome zoološkom vrtu 2006. Pošto ga je majka odmah odbacila, odgajali su ga zaposlenici zoološkog vrta.


Nakon više od 30 godina, bio je prvo mladunče polarnog medvjeda u berlinskom zoološkom vrtu koje je preživjelo. Knut je bio jedna od najvećih zvijezda u povijesti zoološkog vrta i popularna turistička atrakcija koja je berlinskome Zoou donijela velik komercijalni uspjeh.


Cijela Njemačka bila je u šoku kad je Knut 2011. iznenada preminuo od encefalitisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:49