VELIKE PROMJENE

Susjedi donose novi zakon, a u njemu bi se mogla naći i stavka o obveznoj školi za vlasnike pasa

Osim toga, razmatraju i osnivanje svojevrsne policije za životinje

Ilustracija

 /Shutterstock

U Sloveniji će uskoro krenuti rasprava vezana za prijedlog izmjena Zakona o zaštiti životinja, iako je za sada taj prijedlog samo na raspravi u koalicijskim redovima vladajućih. Kako pišu slovenski mediji, premijer Robert Golob i predsjednica Sabora Urška Klakočar Zupančić veliki su zagovornici prava životinja, tako da će novi zakon biti moderniji nego dosadašnji i njime će se regulirati mnogo više područja, a neke će se stvari konačno zabraniti.

Mnogo je promjena u njemu, no najvažnije su one vezane za to da osnivač skloništa bude država (a ne općine, kao do sad), da se psi ne smiju vezati lancem niti ičim sličnim, a osnovali bi svojevrsnu policiju za životinje... Osim toga, planira se i zakonski regulirati status terapijskih životinja. Ono što je posebno zanimljivo ipak nije išlo u nacrt: uvođenje obvezne edukacije za vlasnike pasa.

No, tijekom procesa rasprave ta se točka može dodati, jer se dosta raspravljalo baš o tome i očigledno je kako postoji interes vladajućih da se ta obveza uvede. Nije poznato više detalja o tome, no sigurno je kako bi vlasnicima svih pasmina bilo propisano u kojem vremenskom razdoblju moraju sa svojim psom proći nekakav osnovni test poslušnosti, a moguće je i da bi ih se informiralo o načinima na koje brinuti za pse, zakonskim aktima i slično.

Nakon što se koalicijski partneri usuglase, što bi trebalo trajati oko tjedan dana, zakon ide u redovnu proceduru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:07