ŽUPANIJA BEZ AZILA

Sklonište opet na čekanju! Političari tvrde da rade na tome, volonteri im više ne vjeruju

Situacija na Žmirićima je kritična: pasa je 150, dolaze u užasnom stanju, a o njima brinu samo četiri volonterke

Prizor iz azila u Zadru

 Luka Gerlanc/Cropix

Prošlo je godinu dana od predstavljanja projekta izgradnje novog skloništa za napuštene životinje a za dobrobit napuštenih i zlostavljanih pasa i dalje se u ilegalnom azilu na Žmirićima brinu volonterke Udruge za dobrobit i zaštitu životinja „Zadarske šapice“. Azil na Žmirićima već desetljećima djeluje ilegalno i već se godinama iščekuje izgradnja novog legalnog skloništa za napuštene životinje, piše Zadarski.

Krajem 2021. godine izgrađena je pristupna cesta čestici br. 627/61 k.o. Bokanjac na čijem je mjestu planirana izgradnja novog skloništa za napuštene životinje. Ova čestica je darovana Zadarskoj županiji od strane Ministarstva državne imovine u svrhu izgradnje skloništa za životinje čija bi ukupna površina iznosila 10 tisuća metara četvornih s kapacitetom prihvata 200 napuštenih životinja.

Izgradnju pristupne ceste volonterka azila na Žmirićima opisuje kao napredak, ali nadodaje kako se boji da bi cijeli projekt mogao stati u toj fazi. Smatra sramotnim što Zadarska županija ne raspolaže legalnim skloništem za životinje te se nada da će se projekt obistiniti.

image

Izgled budućeg skloništa

Zadarska županija

Od pročelnika Odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Daniela Segarića doznajemo da je Zadarska županija u proračunu za tekuću godinu, kao i u projekcijama proračuna za iduće godine, planirala sredstva za izgradnju skloništa za napuštene životinje, a sve u suradnji s jedinicama lokalne samouprave čija je zakonska obveza zbrinjavanje napuštenih životinja.

- Ukoliko osiguramo dostatna sredstva ovu godinu planiramo započeti izgradnju samog skloništa za životinje, s tim da će za to prethodno biti potrebno dobiti spremnost odnosno suglasnost svih jedinica lokalne samouprave za sufinanciranje izgradnje i održavanje skloništa - kaže Segarić.

Prema riječima pročelnika zatraženo je i načelno prihvaćeno financiranje ovog objekta od Ministarstva poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja ali konkretne odredbe budućeg Pravilnika o financiranju još nisu usvojene.

Izgradnju novog skloništa volonterka azila na Žmirićima komentira ovako:

- Svake godine čitamo jedan te isti članak a taj članak je da će do kraja godine biti izgrađen novi azil, mi samo možemo reći da želimo to dočekati. Svake godine se proteže a od tad je prošlo deset godina - smatra.

Iz razgovora s volonterkom doznajemo i kako je trenutno u azilu veoma teško stanje. Naglašava kako u posljednje vrijeme svaki pas kojeg prime u azil boluje od neke bolesti ili je ekstremno ozlijeđen i samim su time troškovi liječenja veliki. U azilu volontiraju četiri stalne volonterke koje trenutno skrbe o 150 pasa, a u financijskom smislu najveću pomoć imaju od njemačke udruge Einsame Pfoten Zadar koju nazivaju dijelom svoje azilske obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:31