KAKVA IDEJA!

Sablazan u Njemačkoj: ‘U našem ZOO-u su se nakotili majmuni. Nema veze, bacit ćemo ih predatorima‘

Iz tamošnje organizacije za zaštitu životinja najavili su da će, ako se to dogodi, kazneno prijaviti upravu
 William Steel/solent News & Photo Agency/Solent News/Profimedia/William Steel/solent News & Photo Agency/solent News/profimedia

Objava iz ZOO vrta u njemačkom Nünbergu šokirala je ljude diljem svijeta. Uprava, naime, razmatra mogućnost da ubije neke od 45 pavijana, koji tamo žive, i da njima nahrane druge predatore koji su stanovnici ZOO vrta. Nije stvar u tome da nemaju hrane za predatore, nego što su procijenili da je majmuna previše.

Ravnatelj zoološkog vrta u Nürnbergu Dag Encke najavio je kako su osmislili ‘razuman‘ plan da se u zoološkom vrtu ubije gotovo polovica populacije pavijana - kako bi se navodno ‘osigurao opstanak‘ vrste. Ima ih, naime, previše. Pokušali su njihovo razmnožavanje zaustaviti kontracepcijom, ali to nije pomoglo. Nisu pojasnili što nije valjalo, ali eto, novi majmuni su došli na svijet.ž

Sada imaju 45 pavijana u nastambi koja ih inače može primiti 25 (tako da je svima ugodno), tako da se ove inače društvene životinje neprestano svađaju, po stresom su, a dolazi i do sukoba.

Inače gvinejski pavijani žive u zaštićenim područjima nekoliko zapadnoafričkih zemalja, ali budući da je tamošnja populacija također narasla, nema prostora ni za preseljenje nirnberških primata u afričke zemlje, objasnio je Encke.

Objasnio je kako su čak pokušali smjestiti primate u utočište za majmune, ali su im ovi javili da imaju listu čekanja s više od 200 zaplijenjenih životinja koje čekaju novi dom.

- Nitko iz zoološkog vrta ne misli da je dobro ovo što se radi. Ali to je razumno‘ - rekao je Encke, prenosi Daily Mail.

Pojasnio je kako bi prevelik broj majmuna mogao ugroziti njihov opstanak: primati postaju prestari i imaju premalo potomaka zbog prenapučenosti prostora u kojem žive.

- Razmnožavanje i ubijanje životinja je začarani krug koji su stvorili sami zoološki vrtovi. To se može zaustaviti samo ako se izrade planovi za prestanak razmnožavanja životinja i zatvaranje zooloških vrtova, umjesto da se raspravlja o mogućem ubijanju životinja - bez obzira o kojoj se vrsti radi - rekla je biologinja PETA-e Yvonne Würz i dodala da postoji još problem - mnoge životinje u ZOO vrtovima diljem svijeta postaju hrana za druge životinje i javnost na to ne reagira jer se ne radi o popularnim životinjama, poput primata, lavova ili žirafa.

-Nürnberški zoološki vrt je više puta ubijao životinje u prošlosti - uključujući one koje pripadaju ugroženim vrstama, na primjer antilope Mendes. Ovo još jednom pokazuje koliko je publika zoološkog vrta prevarena argumentom tobožnje zaštite vrsta. U slučaju gvinejskih pavijana koje sada treba ubiti, zoološki vrt čak otvoreno priznaje da njihovo puštanje natrag u divljinu nije moguće niti željeno - dodala je.

Najavila je kako će PETA, u slučaju da se pavijanu ubiju, podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih u ZOO vrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:05