BIZARNO

Rusija traži milijunsku odštetu zbog sobova koji su prešli granicu

Većina životinja je vraćena u svoju domovinu i, nažalost, usmrćena kako ne bi ponovno otišli gdje ne bi trebali

Ilustracija

 Martin Zwick/reda&co/universal Images Group/Universal Images Group/Profimedia

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Kako drugačije opisati situaciju u kojoj jedna zemlja od druge traži naknadu jer su 42 soba prešla državnu granicu i pasu u njihovom nacionalnom parku?

Upravo se to događa u Rusiji. Sobovi su prešli iz Norveške, a sad Rusija traži 4,4 milijuna dolara naknade za travu koju su životinje pojele. Zbog toga Norveška sada popravlja dotrajalu ogradu između dviju zemalja kako bi spriječila buduće prelaske granice.

Rusija je već poslala jedan zahtjev — s dva različita načina izračuna naknade — za ispašu odbjeglih sobova, rečeno je Business Insideru iz norveške Uprave za poljoprivredu.

Dvije metode daju "vrlo različite rezultate" - od 50 tisuća kruna, ili 4.700 dolara do 47 milijuna kruna, ili 4,4 milijuna dolara - rekli su iz norveške uprave za poljoprivredu. Potonji iznos dobiven je na temelju ukupnog broja dana koje su sobovi proveli na ispaši u nacionalnom parku.

Vlasti su priopćile da je većina (40 od ​​42) sobova koji su prešli u Rusiju vraćeno u Norvešku i zaklano zbog straha da će ponovno prijeći granicu. Preostala dva bi uskoro mogla biti vraćena i, nažalost, čini se da ih čeka jednaka sudbina.

U međuvremenu, norveška uprava za poljoprivredu podsjetila je ljude da drže svoje sobove pod kontrolom. Autohtoni narod Sami u Norveškoj čuva sobove.

- Strogo je zabranjeno prijeći granicu s Rusijom, a ta zabrana vrijedi i za sobove - stoji u priopćenju državne uprave za poljoprivredu.

Norveška također popravlja dio ograde za sobove u duljinu od sedam kilometara. Završetak sanacije očekuje se do 1. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:35