UPOZORENJE

‘Populacije divljih vrsta u posljednjih 50 godina opale su za 69 posto!‘

Svake godine na današnji datum, 3. ožujka, obilježava se Svjetski dan posvećen upravo njima

Ilustracija

 Dr Manish Nagpal/solent News & Photo Agency/Solent News/Profimedia

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, koristi ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta kako bi naglasila važnost svih divljih vrsta na planetu - od biljaka, preko gljiva, riba, vodozemaca, gmazova pa sve do sisavaca. Svi oni su jedna karika u lancu prirodne ravnoteže, a nestankom samo jedne karike narušavamo cijeli ekosustav na planetu.

Upravo je zato zabrinjavajuć podatak posljednjeg WWF-ovog Izvještaja o stanju planeta koji pokazuje da su populacije divljih vrsta u posljednjih 50 godina opale za 69 posto. To je razdoblje kraće od životnog vijeka prosječnog čovjeka.

- Podaci su jasni - svijet je trenutno u dvostrukoj krizi - krizi gubitka bioraznolikosti i klimatskoj krizi potaknutoj neodrživim korištenjem resursa našeg planeta. Ako ne prestanemo tretirati te krize kao dva odvojena problema, nećemo učinkovito riješiti niti jedan od nji - poručuje Ivona Stanić iz WWF Adrije.

Najznačajniji uzroci nestanka divljih vrsta su širenje poljoprivrede i urbani razvoj, krčenje šuma, prekomjerni ribolov, korištenje neodrživih izvora energije i onečišćenje mora, voda i kopna koji zatim dovode do nestanka staništa divljih vrsta, nestanka vode i klimatske krize. Izvješće o globalnim rizicima koje objavljuje Svjetski ekonomski forum pokazuje povećanje hitnosti i širine ekoloških rizika za svjetsko gospodarstvo, ali i dubinu međusobne povezanosti između ekoloških rizika, ekonomske i geopolitičke napetosti.

Prirodni ekosustavi su zaslužni za apsorpciju preko 50 posto emisija ugljika u posljednjih deset godina. Ubrzani nestanak prirode značajna je prijetnja i za nas, ljude. Upravo zato pozdravljamo usvajanje Uredbe o obnovi prirode koja obvezuje države članice da obnove narušene ekosustave i doprinesu postizanju ciljeva EU-a u području klime i biološke raznolikosti. Uredba predstavlja povijesnu priliku za vraćanje prirode u Europu i omogućavanje sigurnije i zdravije budućnosti za građane, zbog čega se nadamo i da će je države članice formalno odobriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:37