KEKSIĆI

Počela akcija oralne vakcinacije, upozorenje vlasnicima: Pripazite na svoje pse!

Mnogi psi rado progutaju mamac u kojem je cjepivo, što može dovesti do problema

Ilustracija

 Meike Brigitte Engels/Imagebroker/Profimedia/Meike Brigitte Engels/Imagebroker/Profimedia

Započela je proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području RH, prvo s aerodroma Brač i Osijek, a zatim s aerodroma Rijeka i Čakovec. Tijekom proljetne i ljetne kampanje će na cijelom prostoru Hrvatske, izuzev jadranskih otoka, biti bačeno više od 2.5 milijuna mamaca u obliku keksića koje životinje pojedu, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zahvaljujući ovom programu, posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine te je Hrvatskoj dodijeljen status zemlje slobodne od virusa bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja. Zbog toga je ukinuta odredba o obveznom cijepljenju protiv bjesnoće pasa sve godine, te ih se sada može cijepiti svake tri godine.

Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza. Proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka, dok je jesenskom akcijom cilj imunizirati lisice prije sezone parenja.

Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir s otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci. Zbog toga je akciju potrebno obavljati svake godine.

Psima ovi mamci nisu opasni za zdravlje, ali im mogu izazvati probleme u probavi, pa bi vlasnici trebali dodatno pripaziti kad ih šeću kako pas ne bi progutao nešto što mu nije namijenjeno. Treba biti oprezan idućih mjesec dana, upućuju iz Ministarstva.

Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja njegova omota, treba dobro oprati ruke. Ako nam njegov sadržaj dođe u kontakt s kožom ili sluznicama, najbolje je odmah nazvati liječnika.

Ako ga nađete u dvorištu ili na nekoj javnoj površini, najbolje je odnijeti ga i staviti na kakav grb ili na rub šume. Naravno, sve to treba raditi s rukavicama, kako ga ne bismo dirali. Ako vidimo da je vanjski omot mamca oštećen, onda ga je najbolje odnijeti veterinaru, jer je nevaljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:14